"Ei ole normaalne, kui kolm elutähtsat valdkonda ning lisaks kütus, gaas ja elekter võtavad eestlaste sissetulekutest 60 ja rohkem protsenti."

Sirje Potisepp, toiduainetööstuse liidu juhataja
küberpätid ei puhka Swedbank: panga vastu tehakse nädalas paar tõsisemat küberrünnakut (0)
04. detsember 2021
Foto: Pixabay

Swedbanki teatel pannakse panga infosüsteemide turvalisust proovile paar korda sekundis; tõsisemaid ründeid, kus pank on planeeritud ründe sihtmärgiks, tehakse keskmiselt paar-kolm nädalas. “Oleme harjunud, sest see on meie äritegevuse paratamatu varjupool,” kirjutas Swedbanki ettevõtete panganduse juht Liisi Himma panga blogis.

Ta märkis, et sel aastal on kasvanud massiliselt rünakud täiesti tavapäraste ettevõtete suunal, vahedab BNS.

“Küberkelm koputab nüüd süstemaatiliselt läbi kõikide ettevõtete uksed, sest mõni neist on kindlasti lahti unustatud,” nentis Himma. 

Kui näiteks majutusasutus, veebikauplus või elektroonikakomponentide tootja ei ole küberturvalisuse peale mõelnud, tekib Himma sõnul küberkelmidel võimalus krüpteerida terve ettevõtte infosüsteem.

“Isegi lunaraha maksmine ei garanteeri, et kurjategijad lõpuks andmed lahti krüpteerivad. See võib tähendada, et ettevõtte tegevus seiskub päevapealt. Tänapäeval paberi ja pliiatsiga ettevõtet töös ei hoia,” rõhutab ta.

Himma möönis, et digitaliseerimise pahupool on küberhaavatavus. “Siit ka lihtne soovitus riigile, et kui ühe käega toetada digitaliseerimise võimaluste kaardistamist, siis samaväärselt peab ettevõtjatel olema võimalusi kaardistada digitaliseerimisega kaasnevad küberohud ja võimalused nende maandamiseks,” lausus ta. 

“Täna veel ei ole meile omane rääkida digitaliseerimise ja automatiseerimisega kaasnevatest ohtudest samades töötubades, kus räägime võimalustest. Peame selleni jõudma, kiiresti,” rõhutas Swedbanki ettevõtete panganduse juht. 

Riigi infosüsteemi ameti teatel jagati nendega 2020. aastal infot ligi 2700 intsidendist, kuid seejuures tunnistab amet, et tõenäoliselt on see üksnes jäämäe tipp. Tegelikke küberrünnakuid, millest ei teatata, on tõenäoliselt märksa rohkem.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.