"Tantsimine on ju kogu inimkonnale üldomane nähtus. Seepärast on tantsukunst ka väga suures osas rahvusvaheline."

Rahvatantsu propageerija Sille Kapper-Tiisler
Arvo Iho näitus Kastellaanimaja galeriis vaatleb Kadrioru pargi ajatut ilu (0)
06. detsember 2021

Eduard Vilde muuseumi Kastellaanimaja galeriis avatakse 7. detsembril kell 17 Arvo Iho näitus „Unistuste aed“. Näituse peateemaks on Kadrioru pargi ajatu ilu.

Pargid on kui visioonid Eedeni aiast ja erinevais kultuurides on ka need nägemused erinevad. Kuulsad on prantsuse stiilis range kujundusega aiad, kuid meie kultuuriruumis on vaba kujundusega inglise parke meenutavad kooslused rohkem levinud. Ka armastatud Kadriorg oma paari sirge allee ja paljude looklevate radadega rohumaadel ja suurte puude varjus kuulub pigem sellesse inglise traditsiooni. Viimasel kümnendil on Kadrioru kirdenuka loodud ka jaapani aed oma kivide ja tiikidega.

„Paljud mu pildid on nagu kuuvalgel tehtud. Puud ja põõsad kiirgavad energiat, mis Päike neile on andnud ja nii näivad tuttavad paigad nagu mingi Unistuste Aed,“ sõnas Arvo Iho. „Hõbevalgetele piltidele lisan värvilisi loodusdetaile ja pehmeid värvimaalinguid, et nad vastastikku teineteise ilu esile tooksid. Nüüd, aasta kõige pimedamal ajal, lisan veel pilte Valguse uuestisünnist suure pimeduse südames. Ja ühe mehe Unistuste Aeda peaks hästi sobima ka nägemused naistest.“

Filmimees ja fotograaf Arvo Iho on teinud režissöörina kokku 6 mängufilmi ning pälvinud 30 rahvusvahelist auhinda. Operaatorina on andnud ta panuse 10 mängufilmile ja ca 30 dokumentaalfilmile. Viimaste aastate loominguliste tööde hulka kuulub hinnatud näitus Tarkovski mängufilmi „Stalker“ võtteperioodi ajal tehtud fotojäädvustustest, aga ka fotonäitused „Elu Võrtsu ääres“, „Vana Kadrioru muutumine 20 aasta jooksul“, „Pääsukese jälgedes. 100 aastat hiljem“ jne.

Näitus Kastellaanimaja galeriis jääb avatuks 15. jaanuarini.

Galeriid saab külastada T, N-L 11-17, K 11-18.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.