"Autojuhid kahjuks ei anna endale aru, mis võib juhtuda, kui nad sõidavad isegi 5 km tunnis lubatust kiiremini. Tagajärjeks võib olla raske kokkupõrge jalakäijaga, jalakäijale võib see lõppeda koguni surmaga."

Põhja prefektuuri patrullpolitseinik Vladimir Kägonen
Eesti muusika nädal jätkub täna õhtul täistuuridel Tüüri muusika lainel (0)
07. detsember 2021
Erkki-Sven Tüür. Foto: Kaupo Kikkas

Eesti heliloomingule fokuseeritud festivali „Eesti muusika nädal” teisel kontserdil kõlab Erkki-Sven Tüüri kammermuusika helilooja erinevatest loomeperioodidest.

Festivali kava on koostatud sooviga anda ülevaade eesti heliloomingu erinevatest tahkudest ning tuua varjust välja ka armastatud heliloojate vähem esitatud palu. Näiteks kõlab tänaõhtusel Erkki-Sven Tüüri loominguga kontserdil „Arhitektoonika VII” (1992) flöödile, tšellole ja klavessiinile Mihkel Peäske, Theodor Singi ja Imbi Tarumi esituses. Muusikapala iseloomustab võrdlemisi ebaharilik instrumentide kooslus, kuivõrd sageli esitatakse klavessiini partiid klaveril.

2020. aasta interpreediks kuulutatud Theodor Sink esitab seeriast ka teost „Arhitektoonika II”, mis oli üks tema esimesi kokkupuuteid Tüüri loominguga. „Teose puhul ei jäänud mul mõttes kahtlustki, et süžeeliselt on tegemist äikesetormiga. Ei oska öelda, oli tegemist helilooja taotlusega või mitte, kuid mäletan väga selgelt, et see oli esimene kord elus, kui kogesin muusikas sellist stiihiat, mida võisin ka uskuda,” kirjeldab tšellist helilooja inspireerivat mõju.

Kontsertkava demonstreerib Eesti muusikaauhindadel aasta klassikaalbumiks valitud Tüüri kammermuusika albumi „Lost Prayers” kandvat ideed, et ka loetud arvu instrumentidega on võimalik pakkuda rikkalikku helipaletti. Albumiga samanimelist keelpillikvartetti nr. 2 mängib kontserdil keelpillikvartett Prezioso.

Tüüri autoriõhtul esinevad ka Heigo Rosin (löökpillid), Hans Christian Aavik (viiul), Karolina Žukova (klaver), puhkpillikvintett Estica, Kirill Ogorodnikov (kitarr), Silvia Ilves (tšello), Soo-Young Lee (klarnet) ja Age Juurikas (klaver).

Eestis tegutsevate heliloojate seast on Tüür (1959) üks tuntumaid ja tunnustatumaid, kes on mitu aastakümmet kujundanud Eesti nüüdismuusikat. Tähelepanu saavutas ta juba üliõpilasena, andes panuse muusikalukku legendaarses progerocki bändis In Spe. Tüür tegutseb vabakutselise heliloojana. Hiljuti pälvis ta Tartu ülikooli rahvusmõtte auhinna Eesti kultuuri rahvusvahelise edendajana.

„Eesti muusika nädal” jätkub Eino Tambergi (9.12) ja Ester Mägi (11.12) autoriõhtutega. Festivali avaõhtu oli pühendatud Artur Lemba loomingule. Üritus toimub tänavu esimest korda ning seda korraldab Eesti Interpreetide Liit ja Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia.

Piletid on saadaval piletimüügikeskkonnas Fienta. Lisainfot leiab Eesti Interpreetide Liidu koduleheküjelt ja festivali Facebooki küljelt.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.