"Ei ole normaalne, kui kolm elutähtsat valdkonda ning lisaks kütus, gaas ja elekter võtavad eestlaste sissetulekutest 60 ja rohkem protsenti."

Sirje Potisepp, toiduainetööstuse liidu juhataja
Tarbijahinnad tõusid novembris aastaga 8,8 protsenti (0)
07. detsember 2021
Foto: Pixabay

Statistikaameti andmetel tõusis tarbijahinnaindeks novembris võrreldes oktoobriga 1,8 protsenti ning võrreldes eelmise aasta novembriga 8,8 protsenti.

Mulluse novembriga võrreldes olid kaubad 7,6 protsenti ja teenused 11,2 protsenti kallimad, vahendab BNS.

Statistikaameti juhtivanalüütik Viktoria Trasanovi sõnul mõjutasid tarbijahinnaindeksit möödunud aasta novembriga võrreldes enim eluasemega seotud hinnamuutused, mis andsid kogutõusust üle kolmandiku. “Kodudesse jõudnud elekter oli 48,5 protsenti ja torugaas 147,5 protsenti kallim. Transpordiga seotud hinnamuutuste mõju kogutõusule oli veidi üle 30 protsendi. Bensiin oli 28,3 protsenti ja diislikütus 40 protsenti kallim, sõiduvahendid kallinesid 15,3 protsenti,” lausus Trasanov 

Suuremat mõju tarbijahinnaindeksi muutusele avaldas ka toidu- ja mittealkohoolsete jookide 5,4 protsendine hinnatõus. Möödunud aasta novembriga võrreldes kallines enim ehk 102,8 protsenti kartul, värske kala hind tõusis 24,6 protsenti ja värske köögivilja oma 18,8 protsenti.  

Tarbijahinnaindeksi muutus võrreldes eelmise aasta sama kuuga oli viimati 8,8 protsenti või suurem 2008. aasta oktoobris, mil see oli 9,8 protsenti.

Oktoobriga võrreldes mõjutasid tarbijahinnaindeksit samuti enim eluasemega seotud hinnamuutused, mis moodustasid üle 40 protsenti kogutõusust. Torugaas kallines kuuga 62,5 protsenti ja kodudesse jõudnud elekter 7,4 protsenti. Toidu ja mittealkohoolsete jookide kallinemine andis kogutõusust veerandi. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.