"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Maadlustreener Arvi Aavikut seostatakse ahistamisega (1)
08. detsember 2021
Arvi Aavik Foto Scanpix

Eesti kuni 20-aastaste naismaadluse koondise peatreenerit Arvi Aavikut kahtlustatakse trennitüdrukuga ebasobivas käitumises, kirjutab Postimees. 

Kauaaegse maadlustreeneri Arvi Aaviku ümber teisipäeval lahvatanud skandaali keskmes on mehe väidetavalt ebasobiv käitumine treenitavatega.

Eesti Ekspressis ilmunud loost selgub, et Aavikul on väidetavalt kombeks oma õpilasi musitada ja kallistada, lisaks lõi ta ühele neist käega vastu tagumikku ja tundis korduvalt huvi, kas tüdruk on süütuse kaotanud.

Sügisesel maadlusklubi avamisel tehtud piltidest jõudsid paljud ka eri galeriidesse. Muuhulgas on piltidelt näha, et Aaviku käevangus seisab üks tema treenitavatest. Tüdruku vanemad, kellega Postimees ühendust võttis, eitavad igasuguseid ebasobilikke suhteid treeneri ja tüdruku vahel. Samal päeval palkasid aga vanemad advokaat Robert Sarve.

Vanematel ei ole Aavikule pretensioone

Sarv seevastu teatas, et vanematel ei ole Aavikule pretensioone. Hiljem tüdruku isaga rääkides selgus, et nende eesmärk on vaid trenn, Aavik olevat pere pikaaegne tuttav ja midagi ebasobivat pole toimunud.

Ekspressis ilmunud loo valguses võttis Postimees veelkord isaga ühendust. Nüüd teatas mees röökides, et tema tütre asemel on Aavikuga seotud hoopis Triinu (nimi muudetud) ja et viimane on selles ise süüdi.

Aavik Postimehele juhtumit kommenteerima ei soostunud.

Eesti maadlusliidu juhatus otsustas teisipäeva hommikul toimunud koosolekul mitte pikendada Eesti kuni 20-aastaste naiste maadluskoondise peatreeneri Arvi Aaviku lepingut. «Kõiki asjaolusid arvesse võttes jõudis juhatus ühisele arvamusele, et Arvi Aavik ei vasta noorsportlaste eeskujuna normidele, mida eeldame noortekoondise peatreenerilt,» seisis alaliidu avalduses.

Maadlusliidu asepresident Tanel Samuel ütles Postimehele Aavikust rääkides, et möödunud talvel ja kevadel uuris politsei ühe alaealise tüdruku ja ta vanemate kaebust seksuaalse ahistamise paragrahvi alusel. «Kuulasime toona kannatanu ja tema vanemad ära, rääkisime Aavikuga. Arvi eitas kõike ja ütles, et süüdistused on kontekstist välja rebitud. Peatasime temaga uurimise ajaks töölepingu, kevadel politseiuurimine lõpetati ning seejärel taastasime lepingu,» rääkis Samuel.

Maadlusliidu juhatus otsustas, et ei pikenda Aaviku lepingut

«Hiljuti aga jõudis Viljandis Tuleviku maadlussaali avamiselt sotsiaalmeediasse pildiseeria, kus Aavik oli ühe alaealise õpilasega käevangus. Inimesed, kes polnud kevadise otsusega rahul, tõmbasid teema uuesti üles. Selle lapse vanem ütles, et neil pole treenerile ühtegi pretensiooni. Alaliit koostas kaks kirja – ühe Eesti Antidopingu ja Spordieetika Sihtasutusele (EADSE), teise Eesti Olümpiakomitee (EOK) treenerite kutsekomisjonile. Küsisime nõu, mida antud pildiseeriast võib välja lugeda. EADSE vastas, et see pole treenerile ei eetiline ega kohane. Kutsekomisjonilt pole me vastust saanud.»

Praegu on käsil Eesti U15, U18 ja U20 vanuseklassi koondiste treeneri valik ning üleval oli ka Aaviku kandidatuur. Teisipäeval kutsus maadlusliidu juhatus kokku suure ümarlaua, kus lisaks juhatuse liikmetele olid kohal EADSE juht, EOK treenerite kutsekomisjoni esindaja, Audentese spordikooli juht, spordipsühholoog, lastekaitse esindaja, alaealise sportlase vanemad, Aavik ja tema juriidiline esindaja.

«Esitasime Aavikule 15 küsimust ja ta vastas neile. Kuulasime ära EADSE, EOK ja spordipsühholoogi seisukoha. Maadlusliidu juhatus otsustas, et ei pikenda Aaviku lepingut,» lausus Samuel.

51-aastane Aavik hakkas Eesti spordi biograafilise leksikoni andmetel maadlust harrastama 14-aastaselt Suure-Jaanis. Edu saabus kiirelt, ta tuli vabamaadlejana juba neli aastat hiljem, aastal 1988 Eesti täiskasvanute ja NSV Liidu üliõpilasmeistriks. Aavik läks pärast keskkooli lõpetamist õppima Minski Kehakultuuriinstituuti, mille lõpetas 1992. aastal.

Samal aastal pääses ta Eesti koondise koosseisus Barcelona olümpiamängudele, kus pälvis 11. koha. Neli aastat hiljem Atlantas oli ta 12. Euroopa meistrivõistlustel esines ta viis aastat järjest hästi ja ühtlaselt, saades kohti neljandast seitsmendani. 

Eesti meistriks krooniti Aavik kuuel korral, viimati 2006. aastal. Pärast sportlaskarjääri lõppu on ta tegutsenud treeneri, samuti joogaõpetajana. Aastaid tagasi juhendas ta ka meie naistemaadluse absoluutset tippu Epp Mäed.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Aaviku fan 34
27. sept. 2022 14:33
Elan kaasa!