"Tulevikku vaadates tuleks vähemalt kodutarbijad börsipõhisest süsteemist välja suunata. Ainult nii on võimalik kliimaeesmärke tulevikus täitma hakata."

Alar Konist, TalTechi energiatehnoloogia professor
kõrge energiahind Jaanus Karilaid: Reformierakond, kogunege uuesti, käibemaksu alandamine on jätkuvalt laual (0)
09. detsember 2021
Jaanus Karilaid Foto Albert Truuväärt

Soovitan Reformierakonna fraktsioonil koos ministritega uuesti energiakandjate käibemaksu langetamise küsimuses koguneda, sest kaalul on inimeste toimetulek ja hakkamasaamine,” ütles Keskerakonna fraktsiooni esimees Jaanus Karilaid, kommenteerides koalitsioonipartneri vastuseisu käibemaksu ajutisele langetamisele 9 protsendile.

“Eesti inimesed ei pea kannatama aastaid tagasi langetatud energiapoliitiliste otsuste tõttu. Ka peaminister möönis valitsuse pressikonverentsil, et ülikõrged elektrihinnad tekitavad inimestes ebakindlust. Seega, meie mure on ühine. Elektri käibemaksu praegusel tasemel hoidmine tõstab inflatsiooni veelgi ja ainuke võitja on riik, kes oma elanike taskust tulusid suurendab,” rääkis Karilaid.

Karilaidi sõnul toetab Keskerakond kütteperioodi ajaks ehk jaanuarist kuni 30. aprillini gaasile, elektrile ja toasoojale rakendatava käibemaksu langetamist, mille tulemusel väheneksid tarbijate igakuised arved keskmiselt 10% võrra. “Küsimus ei ole ainult leibkondades, vaid majanduses tervikuna – energiakandjate järsk hinnatõus mõjutab muuhulgas töökohti, kulutusi transpordile ja toiduainetele. Toetavaid meetmeid tuleb kasutada paralleelselt, et kriisi efektiivselt juhtida,” rõhutas ta.

Karilaid lisas, et Keskerakonna initsiatiivil on juba vastu võetud mitmed toetusmeetmed. “Peatasime elektrienergia, diislikütuse, eriotstarbelise diislikütuse, maagaasi ja kütteainena kasutava vedelgaasi aktsiisitõusu, vähendasime võrgutasu kaks korda ja otsustasime maksta hinnatõusu hüvitist vähese sissetulekuga inimestele,” loetles Karilaid.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.