Tasub vaadata, et valitsus liiga ulatuslike riiklike kulutustega hinnatõusule lisahoogu ei anna. Kehtestades seeläbi justkui kogemata täiendavat “inflatsioonimaksu."

Madis Müller, Eesti Panga president
kutsikavabriku koerad varjupaigas Kodupakkumisi on laekunud juba ligi 300 (0)
09. detsember 2021

“Kui keegi soovib aidata rahaliselt, siis seda saab teha meie varjupaiga kodulehel,“ rääkis Varjupaikade MTÜ kommunikatsioonijuht Anni-Anete Mõisamaa. „Kuid loomulikult oleme  hästi tänulikud, kui tuuakse ka koeratoitu, pesasid ja selliseid asju varjupaika kohale.“

Mõisamaa sõnul on hästi palju juba neid, kes koeri endale soovivad. „Järjekord on ukse taga ja me lähinädalatel vaatame need üle, teeme valikuid ja võtame soovijatega ühendust. Paari päevaga on koertele kodupakkumisi laekunud juba ligi kolmsada,” lausus ta.

Tallinna loomade varjupaigas kosub hetkel 38 koera, osa koertest läks Pärnu varjupaiga hoole alla. Korraga ei ole sellist hulka koeri Tallinna varjupaika varem sattunud ning seetõttu on kõiksugu annetused väga teretulnud.

Eelmisel nädalal avastati Sillamäelt  kutsikavabrik, kus  pisikese korteri kohutavates tingimustes elas koos 94 chihuahua-laadset koera. Põllumajandus- ja Toiduamet ja Loomapäästegrupile laekusid kaebused juba suvel, kuid võttis veel mitmeid kuid  kuni kutsikavabriku omanik –  55-aastane naisterahvas paljastatud sai. 

Loomapäästegrupi asutaja Heiki Valneri sõnul oli naine kuraasi täis ja võttis seda asja üsna külma kõhuga. Mina ei olnud küll kõrval, aga ta olevat öelnud  politseiametnikule, et kuu aja pärast on mul sama hulk loomi olemas, et te  ei saavuta  midagi,” rääkis Valner.

Läbielatu on jätnud koerte psüühikasse oma jälje. Kuna loomad ei ole kunagi korterist välja saanud ja neil puudub kontakt välismaailmaga, on nad väga arad ja vajavad sotsialiseerumist.  Koerte veterinaarse läbivaatuse käigus ilmnesid ka mitmed tervisehädad.

“Põhimõtteliselt on probleemid hammastega, mis on üsna tüüpiline sellele tõule,  päris paljudel on nabasongad ja kutsikatel on tõsisemad silmaprobleemid,” täpsustas loomaarst Kätlin Hein.

Kahjuks on sarnaseid kolooniaid üle Eesti väga palju.  Hetkel on loomapäästegrupile teadaolevalt 25 kuni 30 põrandaalust kolooniat, kus  tõukoertelaadsete koertega  äri tehakse. 

“Vihjed on tulnud  aastate jooksul, tegemist on ühtede ja  samade inimestega,” ütles Valner. “Mõni uus tuleb ka kätt proovima. See on üsna selline lihtne raha, mis tuleb loomade elu ja kannatuse hinnaga.”

Kui  tekkib kahtlus, et kusagil on tegu on loomade väärkohtlemise või kutsikavabrikuga, siis tasub julgelt ühendust võtta PTA , Varjupaikade MTÜ või Loomapäästegrupiga.  Üks vihje võib päästa saja looma elu. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.