"Tulevikku vaadates tuleks vähemalt kodutarbijad börsipõhisest süsteemist välja suunata. Ainult nii on võimalik kliimaeesmärke tulevikus täitma hakata."

Alar Konist, TalTechi energiatehnoloogia professor
eratarbijad kulutavad rohkem Enim kasvasid kulutused vabale ajale, kultuurile ja transpordile (0)
10. detsember 2021

“Kui nüüd mõelda sellele, milline oli meie elu aasta tagasi, siis olid inimesed enamasti kodus ja väljas käia ei saanud. Seega kulugrupid, mis langesid tol ajal, on nüüd kolmandas kvartalis kiiremini kasvanud,” sõnas Statistikaameti majandus- ja keskkonnastatistika osakonna juhtivanalüütik Robert Müürsepp. “Sinna alla lähevad igasugused kulutused vabale ajale, meelelahutusele, transpordile ning restoranidele ja hotellidele.”

Statistikaamet avaldas 2021.aasta III kvartali sisemajanduse koguprodukti andmed. Neist selgub, et võrreldes pandeemiaeelse ajaga on mitmed tegevusalad kiirelt taastunud ning püüavad isegi uusi tippe. Kuigi toitlustus- ja majutussektor pole endisesse olukorda naasnud, on eratarbimine olnud kolmandal veerandaastal tõusuteel just nendes sektorites.

Käesoleva aasta kolmandas kvartalis on eratarbimine võrreldes möödunud aasta sama perioodiga kasvanud majandusega samas tempos ehk 8,7%. Enim kasvasid kulutused vabale ajale, kultuurile, transpordile, restoranidele ja hotellidele ning rõivastele.

Kulugruppidest kasvas ka püsi- ja poolpüsikaupade tarbimine – sinna hulka kuuluvad näiteks kodumasinad ja kodusisustus ehk asjad mida saab pikema aja jooksul kasutada. Sellest võib järeldada, et inimeste kindlustunne tuleviku osas on tõusnud, kuid kolmanda kvartali sisse jäävad ka II pensionisamba väljamaksed, millest arvatavasti ligi pool miljardit suunati tarbimisse.

“Meie enda arvutused ja uuringud panga sees näitavad, et ligi pool sellest rahast läks laenude katteks või investeeringuteks väärtpaberitesse või kinnisvaratehinguteks,” ütles LHV Pangaga majandusanalüütik Kristo Aab. “Kuid teine pool rahast on üsna lahtine ja on ilmselt suuremal või vähemal määral suunatud tarbimisse.”

Vaatamata piirangutele on majandusel läinud hästi. Enim kriisis kannatanud majutus ja toitlustus jääb aga 15% maha kahe aasta tagusest tasemest. Mitmed restoranid pole karmile ajale suutnud vastu pidada ja on teatanud sulgemisest.

“Olde Hansa restoran püüab olukorrale vastu pidada, kuigi käesolev aasta pole lihtne olnud,” lausus Olde Hansa oldermann Kaspar Kaljas. “Esimene poolaasta oli meil maja täiesti kinni. Oleme väga tänulikud kodupublikule ning ka inimestele, kes on võtnud vastu otsuse tulla Tallinnasse reisima. Viimase kuu jooksul tundub, et veidike elavnemist on olnud, kuid kindlasti pole see võrreldav veel 2018/2019 aastaga.”

Kuigi üldiselt pole majanduses suurt langust paista, oleneb palju uute koroonatüvede levikust.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.