"Tulevikku vaadates tuleks vähemalt kodutarbijad börsipõhisest süsteemist välja suunata. Ainult nii on võimalik kliimaeesmärke tulevikus täitma hakata."

Alar Konist, TalTechi energiatehnoloogia professor
Koolid vaevlevad endiselt testipuuduses (0)
10. detsember 2021
Foto: Scanpix / foto on illustratiivne

Uue hankega soetatud kiirtestide tarnekuupäev oli kolmapäeval, kuid neljapäeval oli testikoorem veel tollipunktis, paljudes koolides on aga testid otsakorral, vahendab BNS.

Kui Tartu Variku kooli direktor Peeter Kikas kommenteeris Postimehele veel möödunud nädala lõpus, et 8. detsembri tarnet oodatakse pikisilmi, siis neljapäevaks ei olnud midagi muutunud. «Piiripealne olukord kestab,» märkis direktor.

«Tartu linnavalitsus saatis kõigile koolidele teste, nii et testimise saame esmaspäeval ära teha,» selgitas ta. Kikas nentis, et on oht, et koolil tuleb teste ise soetada, kuid see kompenseeritakse hiljem. Koolidirektor täpsetele prognoosidele ei looda. «Ma kardan, et need ei jõua ka täna ega homme,» sõnas ta neljapäeval.

Kuigi pealinnas on testivarudega seni parem seis olnud kui mujal, soetavad näiteks Pärnu ja Tartu koolid teste praegu ise.

«Vahepealsel perioodil on Tartu koolid ise teste juurde ostnud ja selle kulu etteantud limiidi piires on tasunud linn,» selgitas linnavalitsuse haridusosakonna juhataja Riho Raave. Selle, keda ja kui palju testida, otsustavad koolid ise.«Näiteks kui nakatumisnäitajad koolis ei ole praegu kõrged, siis võib testida harvem (näiteks üks kord nädalas). Pärast talvist koolivaheaega on aga oluline testida kahe nädala jooksul vähemalt kaks korda nädalas kõiki õpilasi,» lisas Raave.

Tartu linn soetas varude tarbeks juurde ligi 15 000 testi, vahetult enne jõule saabub veel 30 000.

Pärnu linnavalitsus sai kokkuleppele ettevõttega OÜ Medivar, kes varasema koostööpartnerina pakub koolidele teste hulgihinnaga ja märksa odavamalt kui apteegis.

Teste tarniva ettevõtte Medesto Logistics OÜ juhatuse liige Vahur Lember sõnas, et kallist kaupa oodatakse praegu tollist. «Kuna tegu on riigile tuleva maksuvaba kaubaga, siis tuleb sellega seoses teha täiendavaid protseduure,» selgitas Lember.

«Ennustusega ma tegelema ei hakka,» ei käinud Lember kindlat kuupäeva välja. «Me hoiame ka ise pöidlad peos ja näpud ristis, et see võimalikult kiiresti lõppeks ja me saaks oma tegevusega pihta hakata.»

Lemberi sõnul on ettevõte kursis, millistes koolides on teste vähem ja kuhu tuleks neid esimesel võimalusel tarnida. «Vastavalt sellele me ka reageerime: esmajärjekorras tarnime nendesse koolidesse, kellelt on info, et testid on täitsa otsas või otsakorral,» kinnitas ta.

«Nädalalõpp on käes ja kui vaja, teeme ka nädalavahetusel tööd. Aga praegu ootame,» rääkis Lember, kelle sõnul suheldakse pidevalt ka ministeeriumiga.

Teisipäeval saatis haridus- ja teadusministeerium koolijuhtidele ja omavalitsustele kirja, hoiatades neid tarneviivituse eest. «Tarnima hakatakse teste esmajärjekorras neile, kellel oli eelmise nädala küsitluse põhjal kõige suurem puudujääk,» märkis ministeerium teates.

Muu hulgas teatab ministeerium, et kuna nakatumine langeb, siis on mõistetav, kui koolil jääb mõni testimiskord vahele. Küll aga kinnitab ministeerium, et edaspidi saab testimist jätkata taas tavapärasel viisil.

«Esialgse kava kohaselt pidid testid jõudma koolidesse selle nädala keskel, kuid üleilmse pandeemia ning läheneva jõuluperioodi tõttu ülekoormatud rahvusvahelise lennuliikluse tõttu jõuab uus kogus teste koolideni alates reedest,» põhjendas ministeerium Postimehele.

Ka ministeeriumi teatel leidub koole, kus teste on piisavalt, kuid ka neid, kus testid on otsas. «Medesto Logistics OÜ esindaja on ühendust võtnud nende koolidega, et täpsustada võimalikult kiire testide üleandmine,» kinnitas ministeerium.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.