"Autojuhid kahjuks ei anna endale aru, mis võib juhtuda, kui nad sõidavad isegi 5 km tunnis lubatust kiiremini. Tagajärjeks võib olla raske kokkupõrge jalakäijaga, jalakäijale võib see lõppeda koguni surmaga."

Põhja prefektuuri patrullpolitseinik Vladimir Kägonen
Maris Lauri: Sundvaktsineerimine ei lähe kokku euroopaliku ilmavaatega (3)
10. detsember 2021
Foto: Ilja Matusihis

„Võime öelda, et konsensus vaktsineerimise kasulikkusest on euroopaüleselt olemas. Siit edasi, selle kohustuslikuks tegemine oleks minu hinnangul aga ühtse Euroopa tee häving. See ei arvestaks mitmekesisusega ei riikides ega üksiksiku tasandil ja see ei lähe kindlasti kokku euroopaliku ilmavaatega,“ rääkis Justiitsminister Maris Lauri.

Täna, 10. detsembril on rahvusvaheline inimõiguste päev. Justiitsminister sõnas Inimõiguste Instituudi korraldatud paneelarutelus, kus tänavu oli teemaks ühiskonna ja üksikisiku huvide tasakaal, et sundvaktsineerimise mõte ei lähe kokku Euroopa põhimõtte ega euroopaliku ilmavaatega.

Lauri sõnul tuleb aktsepteerida seda, et kõigiga ühise seisukohani ei jõutagi, kuid teavitustööd vaktsineerimise kasulikkusest tuleb igal juhul jätkata.

„Tuleb rääkida, selgitada ja võimalusi tutvustada, isegi kui see tundub juba lootusetu. Peavad rääkima ministrid, arstid, naabrid ja sõbrad. Aga rääkimise kõrval ei tohi unustada kuulamist ja meil tuleb aktsepteerida ka seda, et ongi inimesi, kes lõpuni jäävad teistsuguse seisukoha juurde. Kuid aktsepteerimine peab olema vastastikune,“ lisas ta.

Ministri sõnul on inimestel olnud kõige raskem aru saada õiguste ja piirangute vaheliste piiride kiirest muutumisest.

„Vabadus lõppeb sealt, kus algab teise inimese õigus – õigus elule, neist üks tähtsamaid. Siin on olnud vajalik kehtestada piiranguid ja see on nihutanud ka õiguste piire. Kui muidu on need piirid paika loksunud pikema aja vältel, siis viimase kahe aastaga on tulnud neid kogu aeg vastavalt uutele teadmistele, uutele tüvedele või muutunud nakatamisnäitudele ümber sättida. Kahtlemata on see kõigi jaoks olnud keeruline,“ lisas ta.

Inimõiguste päeva puhul peetud paneeldiskussioonis osalesid justiitsminister Maris Lauri, õiguskantsler Ülle Madise, soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise volinik Liisa Pakosta ning Tartu Ülikool rahvusvahelise õiguse professor Lauri Mälksoo. Paneeli juhtis Neeme Raud ja seda on täies mahus võimalik vaadata siit.

Kommentaarid (3)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

krtr
11. dets. 2021 20:20
see küik on juba ammu sundvaktsineerimine - mida te hämate. Andkemulle võimalus ja ma lähen sõtta eesti riigi vastu
eeskuju olemas
10. dets. 2021 21:02
Kui rääkida töölepinguga töötajate tervisekontrollist, mida finantseerib ja suunab töötaja tööandja, siis siin on tegemist tahtevastase arstliku läbivaatusega. Toimub töötaja füüsiline ja vaimne käperdamine, lisaks sekkutakse küsimustega ka töötaja eraellu. Võimalik on ka töötaja konfidentsiaalsete terviseandmete lekitamine, kui töötervishoiuteenuse osutaja ja töötaja tööandja tunnevad ja usaldavad teineteist.
Minu Arvamus
10. dets. 2021 17:16
Maris Lauri: Sundvaktsineerimine ei lähe kokku euroopaliku ilmavaatega . . . * Euroopa liit on vaid näiliselt demokraatlik. Tegelikult on täielik autoritaarne deržaava.