"Ei ole normaalne, kui kolm elutähtsat valdkonda ning lisaks kütus, gaas ja elekter võtavad eestlaste sissetulekutest 60 ja rohkem protsenti."

Sirje Potisepp, toiduainetööstuse liidu juhataja
video Tallinna üüritoetus on aidanud kodutust vähendada (0)
10. detsember 2021

Tallinnas on alles jäänud kaks öömaja kodututele, sest tänavakodutute arv on viimasel ajal poolesaja ringis. Kodutud, kellel on püsiv majutuskoht on siiski ligi 700, aga nende arv on pidevalt kahanenud. Kui külm väga kangeks läheb, saavad inimesed ka öömajas olla päevasel ajal. Hea on aga see, et taolist öömaja vajab igal aastal aina vähem inimesi.

Natalja ei taha väga kõnelda sellest, kuidas nad mehega sotsiaalmajutusüksusse on jõudnud. Siit on nad aga saanud mugava toa ja hooliva keskkonna.

“Siin on nii ilus nagu kodus. Ilusad toad ja kõik. Abikaasaga, mina olen abikaasaga siin esimesel korrusel. Tuba on umbes 18 ruutmeetit,“ kirjeldas oma muljeid Natalja.

71-aastane naine ja temast kolm aastat vanem abikaasa loodavad siiski mingil ajal oma elamiseni jõuda. “Võibolla siis mingi aeg tuleb, et saame Lasnamäele sotsiaalmajasse,” lausus ta.

Möödunud aastal tegi Tallinna Sotsiaaltöö Keskus kodutute uuringu. Tolle uurimuse järgi oli Tallinnas üle 800 kodutu.

“Praegu ma võin julgelt öelda, et koduta inimesi on Tallinnas maksimum 700. Neid, eks elavad niisugustes, ma ütleks urgastes, neid on kakskümmend kuni kolmkümmend,” kinnitas Tallinna Sotsiaaltöö Keskuse direktor Kersti Põldemaa.

Väga palju on kodutuse vähendamisele aidanud kaasa Tallinna üüritoetus. “Kellel on sissetulek, nad saavad linna poolt toetuse – esimese kuu üüri ja pluss selle tagatisraha, mida need omanikud nõuavad,” selgitas Põldemaa.

Kodutute öömajad ehk peene nimega vältimatu sotsiaalabi öömajasid on Tallinnas kaks – Alasi tänaval, kus on 60 kohta ja Merelahe tänaval kus on 26 kohta. Need on avatud iga päev kella seitsmest õhtul hommikul üheksani. Väga külma ilmaga lubatakse inimestel seal ka päeval olla.

“Me ju selle päris pakasega tegime ju 24 tundi lahti, et ta ei peaks minema. Ja mis näitas praktika – meil oli 16 inimest sees, ja kui öömajja võis jääda ka hommikul, siis jäi sinna neli inimest,” kõneles Põldemaa.

Kohapeal saab pesta, esmaravimeid ja hädapärast süüa teha või teed keeta.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.