"Tantsimine on ju kogu inimkonnale üldomane nähtus. Seepärast on tantsukunst ka väga suures osas rahvusvaheline."

Rahvatantsu propageerija Sille Kapper-Tiisler
Fotomuuseumis tuleb dokumentaalfotograafi Jekaterina Solovjova näitus (0)
11. detsember 2021
Foto: Jekaterina Solovjova / fotomuuseum

Fotomuuseumis avatakse 17. detsembril kell 17 Saksamaal Hamburgis elava vene dokumentaalfotograafi Jekaterina Solovjova näitus “Tiir ümber päikese. Kolodozero”, mis jutustab loo Tallinnast pärit punkpreestrist Arkadist.

Fotograaf jälgis oma kaameraga tema elu ja tegemisi Karjalas Kolodozero külakeses aastatel 2009–2018, kuni Arkadi traagilise surmani.

“Kolodozero küla asub Arhangelski oblasti ja Karjala piiril Venemaal. Viisteist aastat tagasi võlusid need paigad kolme põhjamaal ringi uitavat, elu mõtet ja iseennast otsivat sõpra Moskvast. 2000. aastal koguti raha ja hakati 1977. aastal maha põlenud vana kiriku asemele ehitama uut. Leiti ka tulevane vaimulik: ordinatsiooni võttis vastu üks sõpradest, punapeast mässaja ja punkar Arkadi Šlõkov (1973–2018), kes lõpetas Moskva vaimuliku seminari aastal 2005,” rääkis Solovjova.

Fotomuuseumis esitatav dokumentaalne fotolugu on punkpreester Arkadist, kes kasvas üles Tallinnas ja elas seal Eesti taasiseseisvumiseni 1991. aastal.

Arakdi tervitas soojalt Eesti iseseisvumist, käis meeleavaldustel, jäädvustades sündmusi oma kaameraga. Tollal pöördus nooruke Arkadi religiooni poole. Loo peategelase unikaalsed fotod üleminekuaja Eesti meeleoludest on esitatud näitusel eraldi seeriana. Arkadil oli osa ka selles, mida saab nimetada Tallinna boheemlikuks undergroundiks. Ta tundis Eesti punkmuusikuid, süvenes pungi filosoofiasse, säilitas selle hoiaku – seetõttu hakatigi teda usumehena pidama punkpreestriks.

Näituse kuraator Annika Haas märkis, et maailmaparandamine ei käi kunagi lihtsalt. “Arkadi ja ta sõprade soov oli muuta külaelu, sellele uus elu sisse puhuda. Solovjova fotolugu näitab, kuidas Venemaa põhjapoolse sisemaa ükskõiksus osutus tugevamaks uustulnuka siiraist püüdlustest. Vaatamata tohutule hulgale preestri maja külastanud sõpradele kogu riigist ja välismaalt, oli Arkadi oma püüdlustega üksi. Kohalikud küll armastasid teda, palusid ja said abi, kuid kirikusse jõudsid harva.”

Preester Arkadi Šlõkov suri ootamatult kõigest 45-aastasena. “

Kogu fotoprojekt on pildistatud analoogkaameraga must-valgele negatiivfilmile. Näitusel on esitatud pimikus käsitsi hõbeželatiinmeetodil valminud originaalteosed. 

Dokumentaalfotograaf Jekaterina Solovjova on sündinud 1977. aastal Moskvas, lõpetanud seal ülikooli ajakirjanduse erialal, elab ja töötab alates 2006. aastast Saksamaal Hamburgis. Tema looming keskendub peamiselt endises Nõukogude Liidus elava maarahva elule, religioossete traditsioonide ja tavadega seotud inimestele.

Solovjovalt on ilmunud kaks dokumentaalset fotoraamatut, neist “Tiir ümber päikese. Kolodozero” (2018) kuulub samanimelise näituse juurde. Tal on toimunud isikunäitused Saksamaal, Venemaal, Itaalias, ta on osalenud paljudel rahvusvahelistel grupinäitustel. Oma projektidega on kunstnik pälvinud mitmeid rahvusvahelisi auhindu.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.