"Tulevikku vaadates tuleks vähemalt kodutarbijad börsipõhisest süsteemist välja suunata. Ainult nii on võimalik kliimaeesmärke tulevikus täitma hakata."

Alar Konist, TalTechi energiatehnoloogia professor
Gustav Ernesaksa fond annab peastipendiumi dirigent Risto Joostile (0)
12. detsember 2021
Svetlana Aleksejeva

Tallinna lauluväljakul antakse pühapäeval, Gustav Ernesaksa 113. sünniaastapäeval üle Eesti koorimuusika kõrgeima tunnustusena Gustav Ernesaksa fondi stipendiumid, millede seast kõrgeima saab rahvusvaheliselt tuntud ja tunnustatud dirigent Risto Joost.

Valdkonna edendamise stipendium antakse dirigent Jüri-Ruut Kangurile ning õppestipendium noorele koorijuhile Leiu Tõnissaarele.

Eesti Kooriühingu ettepanekul otsustas Eesti Rahvuskultuuri Fondi Gustav Ernesaksa nimelise allfondi nõukogu tunnustada dirigent Joosti kõrgetasemelise pühendunud töö eest Eesti muusikaelu edendamisel ja Eesti muusika tutvustamisel üle maailma. Joost on tunnustatud dirigent nii ooperi- kui ka kontserdilavadel ning seisnud dirigendina mitmete maailmas kõrgelt hinnatud kooride ja orkestrite ees. Eesti koorimuusika maastikul on ta tuntust ja tunnustust kogunud kontsertkooride tippu kuuluva kammerkoori Voces Tallinn looja ja kauaaegse peadirigendina.

Viimasel kolmel üldlaulupeol on Risto Joost publikut rõõmustanud laulukaare ees valikkoore ja harrastussümfoonikuid juhatades.

Eesti rahvusringhäälingu muusikatoimetajad valisid Risto Joosti 2018. aastal aasta muusikuks. 2016. aastal pälvis ta Eesti muusikanõukogu helikunsti sihtkapitali aastapreemia ning 2011. aastal riikliku noore kultuuritegelase preemia.

Gustav Ernesaksa Fondi valdkonna edendamise stipendiumi saab haldusnõukogu ettepanekul dirigent Jüri-Ruut Kangur pikaaegse tulemusliku töö eest harrastus-sümfooniaorkestritega. Haldusnõukogu märgib oma teates, et just tänu Kanguri pühendunud tööle on sümfooniaorkestrid saanud alates 2007. aastast laulupeo lahutamatuks osaks. 

Gustav Ernesaksa Fondi õppestipendiumi pälvib muusika- ja teatriakadeemia dirigeerimisosakonna ettepanekul noor koorijuht ja EMTA magistriõppe teise kursuse üliõpilane Leiu Tõnissaar, kes lõpetas bakalaureuseõpingud professor Tõnu Kaljuste juures cum laude ja jätkab õpinguid magistriõppes professor Hirvo Surva juhendamisel.

Gustav Ernesaksa stipendiumid antakse üle pühapäeval kell 16 algaval Laulutaadi sünniaastapäevale pühendatud kontserdil Tallinna lauluväljaku klaassaalis. Kontserdi korraldaja on Eesti Meestelaulu Selts, kelle algatusel antakse peastipendiumiga kaasa ka Ekke Väli loodud skulptuur „Gustav“, mis on Tallinna lauluväljakul oleva Gustav Ernesaksa kuju jäljend.

Gustav Ernesaksa Fond on 1993. aastal Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA, Eesti Kooriühingu, Eesti Meestelaulu Seltsi, Eesti Rahvusmeeskoori ja Eesti Muusikaakadeemia poolt asutatud fond, mille eesmärk on väärtustada koorimuusikat. Fond annab igal aastal välja Ernesaksa-nimelise koorimuusika peapreemia, koorimuusika arendamise stipendiumi ja õppestipendiumi. Stipendiumite väljaandmist rahastavad laulu- ja tantsupeo sihtasutus ning Eesti Rahvuskultuuri Fond.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.