"Autojuhid kahjuks ei anna endale aru, mis võib juhtuda, kui nad sõidavad isegi 5 km tunnis lubatust kiiremini. Tagajärjeks võib olla raske kokkupõrge jalakäijaga, jalakäijale võib see lõppeda koguni surmaga."

Põhja prefektuuri patrullpolitseinik Vladimir Kägonen
uuring Neli kümnest intensiivravil olnud koroonapatsiendist pole kolm kuud pärast koju saamist veel haigusest toibunud (1)
12. detsember 2021
Foto: Scanpix

“Osad patsiendid kurdavad, et isegi käimine tuli uuesti selgeks õppida ja esialgu oli võimalik läbida vaid väga väikseid vahemaid korraga. Väga paljud koroona tõttu intensiivravile jõudnud inimesed on pidanud loobuma millestki, mis varem nende ellu kuulus,” ütles Helsinki Meilahti haigla intensiivraviosakonna peaarst Johanna Hästbacka.

Soomes Helsingi ja Uusimaa piirkondades läbi viidud intensiivravil olnud koroonapatsientide uuringust selgus, et enam kui pooled intensiivravipatsientidest said kolm kuud hiljem ilma abita hästi või üsna hästi hakkama, ent pisut alla poole patsientidest on pidanud loobuma mõnest endale oluliselt huvialast või pole olnud enam suuteline tööle naasma, kirjutab Helsingin Sanomat.

„Päris mitmed inimesed on pidanud oma elu muutma,“ ütles Meilahde intensiivraviosakonna peaarst Johanna Hästbacka.

Suurim väljakutse on tavaellu naasmisel Härstbacka sõnul füüsiline nõrkus. „Patsiendid räägivad, et isegi käimine tuli uuesti selgeks õppida ja läbida ainult väga väikseid vahemaid.“

Intensiivravi ajal kaotavad paljud patsiendid tublisti lihasmassi, mille tulemusena võib kaal langeda kuni kümnendiku võrra.

Uuringus osalenud patsienditest oli 2/3 haigestumise eel regulaarselt tööl käinud. Neist omakorda 60% oli kolm kuud pärast haiglaravi lõppu tööl tagasi.

„Kui neli inimest kümnest ei ole oma varasemale töökohale naasnud, siis on see ikka päris suur osa, eriti arvestades, et tänapäeval ei ole tööelu paljudel füüsiliselt just kuigi nõudlik,“ märkis Härstbacka.

Väike osa patsientidest toibub kiiresti – kolm kuud pärast haiglast koju pääsemist on umbkaudu kümne protsenti patsientidest enda sõnul täiesti normaalsesse tavaellu naasnud.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

ingerlane
12. dets. 2021 19:43
https://eestinen.fi/2021/12/sokeeriv-avastus-isegi-kolme-doosiga-on-vaktsiinide-toime-omikroni-vastu-neli-korda-norgem/