"Ei ole normaalne, kui kolm elutähtsat valdkonda ning lisaks kütus, gaas ja elekter võtavad eestlaste sissetulekutest 60 ja rohkem protsenti."

Sirje Potisepp, toiduainetööstuse liidu juhataja
Berliin ähvardas Nord Stream 2 peatamisega Ukraina tõttu (1)
13. detsember 2021
Foto: Scanpix

Venemaalt Saksamaale viivale gaasijuhtmele Nord Stream 2-le ei anta rohelist tuld, kui Ukrainas leiab aset mõni uus eskaleerumine, seisis USA ja Saksa kokkuleppes, ütles pühapäeval Saksa uus välisminister Annalena Baerbock, vahendab BNS.

Seoses pingelise julgeoleku olukorraga “lepiti ameeriklaste ja endise Saksa valitsuse vahel kokku, et edasise eskaleerumise korral see gaasijuhe tööle ei hakka,” ütles Baerbock Saksa telekanalile ZDF. 

Baerbock kõneles pärast G7 riikide kohtumist ning enne oma EL-i ametivendadega kohtumist esmaspäeval. 

Scholz ütles varem visiidil Poolas: “Oleks tõsine viga uskuda, et mõne Euroopa riigi piiride rikkumine jääks ilma tagajärgedeta.”

Nord Stream 2, mida on toetanud nii Vladimir Putin kui endine Saksa kantsler Angela Merkel, on saanud paljudelt riikidelt kriitikat. USA ja mitmed Ida-Euroopa riigid on mures, et Euroopa muutub projektiga Venemaast liiga sõltuvaks. 

Ukraina on ka kuni praeguseni olnud üks peamisi Vene-Euroopa suunal gaasi transiitriike ning kardab, et selle territooriumist mööda minev Nord Stream 2 toob kaasa Ukraina positsiooni langemise majanduslikult ja diplomaatiliselt. 

Scholz ütles, et Saksamaa teeb kõik, et tagada, et Ukraina jääks Vene gaasiekspordi transiitriigiks. 

Poola peaminister Mateusz Morawiecki soovitas Scholzil torujuhtme projekt peatada. Moskva võib kasutada seda Euroopa “välja pressimiseks”, hoiatas Poola valitsusjuht. 

“Ma juhtisin kantsleri tähelepanu Nord Stream 2 gaasijuhtme avamise riskidele ning kahjuks ka ulatusele, mille võrra… need riskid Ukraina jaoks võivad muutuda märkimisväärselt halvemaks.”

Poola on pikalt olnud vastu 10 miljardi eurot maksnud torujuhtme projektile, milles enamus kuulub Vene gaasihiiule Gazpromile. See jookseb läbi Läänemere Kirde-Saksamaale ning selle ehitus lõppes septembris. 

Baerbock juhtis tähelepanu asjaolule, et gaasitorule ei saa hetkel nagunii heakskiitu anda, kuna “see ei vasta Euroopa energia seadusandluse reeglitele”.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

ei keegi
13. dets. 2021 13:18
Vinge riik see Ukraina KUI TEMA POSITSIOON ÜHEST TORUST SÕLTUB. Ehk tegemist on ALLAKÄIVA riigiga nii või teisiti. 20 aastat pärast reformide starti moodustas Eesti SKP 147% ja Ukrainal 70% lähtepositsioonist, jäädes samale tasemele (isegi mõneti madalamale) tänase päevani. Supertempos kahaneva elanikkonnaga (52-53lt miljonilt 1993ndal aastal 41-42 miljonini käesoleval ajal), Euroopa vaesemaid ja enim korrumpeerunud. Ehk nagu Ukrainas äri tegemise kogemustega H. Teder meenutanud on seal on isegi Ülemkohtu lahend ostetav.