"Tantsimine on ju kogu inimkonnale üldomane nähtus. Seepärast on tantsukunst ka väga suures osas rahvusvaheline."

Rahvatantsu propageerija Sille Kapper-Tiisler
Eesti ja USA kommunismiohvrite muuseumid alustavad koostööd (1)
13. detsember 2021
Vasakult paremale: Ken Pope (Mälestusfondi akadeemiliste programmide juht), Kristina Olney (Mälestusfondi valitsussuhete juht), Sergei Metlev (Eesti Mälu Instituudi juhatuse liige), Toomas Hiio (Eesti Mälu Instituudi uurimisjuht), Martin Andreller (Eesti Mälu Instituudi juhatuse liige) oktoobris Tallinnas Euroopa mälusümpoosionil. Foto: Eesti Mälu Instituut

„Kahel pool Atlandi ookeani avatavad rahvusvahelised muuseumid – Tallinnas 2026. aastaks ja Washingtonis 2022. aastal – asetavad seni killustunud lood maailma lähiajaloo laia konteksti. Ajalooliste materjalide, inimsaatuste ja uute muuseumilahenduste abil avame kommunistlike diktatuuride võimutsemise ebainimlikult kõrget hinda,” sõnas Eesti Mälu Instituudi juhatuse liige Sergei Metlev.

“Kommunismiohvrite mälestamine ning nendega juhtunu teadvustamine on üks viis, kuidas hoiduda naiivsusest või valvsuse puudumisest. Jätkuvalt on maailmas poliitilisi jõude, mis kaunikõlaliste loosungite all inimeste põhiõigusi ja –vabadusi jalge alla tallates valitsevad või võimule pürgivad,“ ütles Metlev.

Patarei vanglasse rahvusvahelist kommunismiohvrite mälestusmuuseumit rajav Eesti Mälu Instituut sõlmis koostööleppe sarnast muuseumit Washingtoni ehitava USA Kommunismiohvrite Mälestusfondiga. Osapoolte koostöö eesmärk on tõsta rahvusvahelist teadlikkust kommunistlike režiimide massikuritegudest ja nende ohvrite saatusest. Teinetest abistatakse nii uurimis- kui teavitustöös.

Metlevi sõnul esineb kommunistliku ideoloogia ja sellele rajatud režiimide ajaloo käsitlemisel palju väärarusaamu ning ka infopuudus. Selle tulemusena on miljonite kommunismiohvrite saatus ja mälestus nendest jäänud ebaeetiliselt varju.

Kommunismiohvrite Mälestusfondi teadusprogrammide juhi Ken Pope’i sõnul, avab koostöölepe uusi võimalusi viia teavet kommunistlike režiimide kuritegudest inimesteni üle maailma.

„Meil on hea meel, et koostöö raames saame vahetada materjale, haridusprogramme, uurimiskogemusi ning teadustöid. Meil on rõõm, et saame varsti jagada nii meie muuseumis kui ka haridusprogrammide kaudu USA ja rahvusvahelise avalikkusega Eesti vapustavat vastupanu-, ellujäämis-, ja taassünnikogemust Nõukogude Liidu kommunistliku totalitarismi tingimustes. Rajatavate muuseumite osas loodame vahetada museaale, näitusi ning aidata teineteist parima võimaliku ekspositsiooni loomisel,“ ütles Pope.

USA Kommunismiohvrite Mälestusfond asutati Kongressi aktiga 1993. aastal. Fond keskendub haridus- ja uurimistööle ning inimõiguste kaitsmisele, eesmärgiga hoida miljonite kommunismiohvrite mälestust ja tõrjuda kommunistlikke diktatuure tänapäeval.

Eesti Mälu Instituut on 1998. aastal asutatud Inimsusevastaste Kuritegude Uurimise Eesti SA õigusjärglane. Instituudi eesmärk on teadus- ja muuseumitöö kaudu aktiivselt osaleda rahvusvahelises haridus- ja teavitustöös totalitaarsete režiimide ohvrite mälestuse jäädvustamisel ning 21. sajandi inimvaenulike režiimide tõrjumisel.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

:)))
13. dets. 2021 20:51
https://www.voltairenet.org/IMG/pdf/Sutton_Wall_Street_and_the_bolshevik_revolution-5.pdf Dear Mr. President: I am in sympathy with the Soviet form of government as that best suited for the Russian people... Letter to President Woodrow Wilson (October 17, 1918) from William Lawrence Saunders, chairman, Ingersoll-Rand Corp.; director, American International Corp.; and deputy chairman, Federal Reserve Bank of New York.