"Autojuhid kahjuks ei anna endale aru, mis võib juhtuda, kui nad sõidavad isegi 5 km tunnis lubatust kiiremini. Tagajärjeks võib olla raske kokkupõrge jalakäijaga, jalakäijale võib see lõppeda koguni surmaga."

Põhja prefektuuri patrullpolitseinik Vladimir Kägonen
Koolilõpetaja hakaku pensioniks koguma. Aga mida? (1)
13. detsember 2021
Foto: Pixabay

Üks Eestis tegutsevatest pankadest andis teada uuringu tulemustest, mille järgi suur osa Baltimaade elanikest pooldavat pensioniks kogumise alustamist juba noores eas, vanuses 18-24. Nii arvab 32% lätlastest, 37% leedukatest ja 43% eestlastest.

Neid ridu lugedes tekib paratamatult küsimus, et milleks praeguse inflatsiooni olukorras taolised uuringud, ja et mida säästude kogumise all ikkagi mõeldakse. Teatavasti ägab kogu eurotsoon praegu ülemäärase inflatsiooni käes. Eestis on see eriti kiire, küündides ametlikel andmetel 8%-ni.

Kui nüüd teoreetiliselt soovikski 18-24-aastane ellu astuv inimene alustada kohe pensioniks säästmist, siis kuidas see igapäevaelus, kiireneva inflatsiooni olukorras võiks välja näha? Saame lõpmatuseni rääkida pensionifondide eelistest. Kes oskab öelda, mis saab eurotsooni ja inflatsiooniga järgmise 50 aastaga, kui noor palehigis pensionit kogub?

Inflatsiooni tõukavad tagant energia hinnad, aga need ei kavatsegi märkimisväärselt langeda ka kaugemas tulevikus. Loomulikult peaks aga noortele juba gümnaasiumis õpetama investeerimisvõimalusi. Ühtlasi oskust ära tunda, kuhu või millesse tasub raha paigutada. Paraku jäävad peamiselt vaid vanad head, juba esivanemate poolt austatud varaklassid, mida inflatsioon rikkuma ja koi sööma ei pääse.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Minu Arvamus
13. dets. 2021 15:42
Ega isegi keskmise palgaga ei olegi mõtet mingeid pikemaajalisi rahakogumisi alustada, eriti mingites fondides. On vaid mõtet koguda lühiajaliselt mõne olulise ja kallima sisseostu tegemiseks. Raha on lihtinimesele ostmiseks, mitte börsidel mängimiseks, eriti kellegi vahendaja näol, kes sellest vaid kasu lõikab.