"Autojuhid kahjuks ei anna endale aru, mis võib juhtuda, kui nad sõidavad isegi 5 km tunnis lubatust kiiremini. Tagajärjeks võib olla raske kokkupõrge jalakäijaga, jalakäijale võib see lõppeda koguni surmaga."

Põhja prefektuuri patrullpolitseinik Vladimir Kägonen
Samm platvormitöötajate sotsiaalgarantiide suunas (0)
13. detsember 2021
Foto: Ilja Matusihis

Euroopa Komisjon esitas äsja ettepanekud platvormitöö ümberkorraldamise kohta. Bolti või Wolti kaudu töötavad inimesed saaksid nende järgi ametlikult töövõtjateks. See tähendaks ühtlasi ka sotsiaalgarantiisid. Praegu väidab tööd vahendava firma omanik, et nemad ei ole tööandjad.

Tööd tehakse kliendi jaoks, nemad ainult vahendavad. Mõistagi tähendab see suurt konkurentsieelist nn tavaettevõtete ees, sest maksud on märksa väiksemad. Muidugi tuleb platvormkullerluse, taksonduse jm platvormtööde jäetud sotsiaalprobleemid kinni maksta ülejäänud ühiskonnal.

Mõistagi ei jõustu Euroopa Komisjoni ettepanekud automaatselt. Iga liikmesriik peab ise otsustama, kas hakata platvormidelt töövõtlust nõudma. Ühelt poolt muudab see platvormteenused kindlasti kallimaks. Teisalt laekuks riigile makse.

Wolti Baltikumi juhi Liis Ristali sõnul on võrreldes enamus teiste Euroopa riikidega Eestis platvormitöö jaoks väga hea õiguslik raamistik.

“Paljudel meie kulleritel on Woltiga sõlmitud töövõtuleping, mis võimaldab Woltil nende eest tasuda tulumaksu ja sotsiaalkindlustusmaksu (samuti tööandja sotsiaalmaksu, töötuskindlustusmaksu), mis omakorda tagab, et need kullerid saavad Eestis haigushüvitisi, töötutoetusi, teenivad pensionistaaži ja neil on õigus kindlustatud isikutele mõeldud tervishoiuteenustele,” lausus ta. “Wolt on sel aastal tasunud Eesti riigile üle kahe miljoni euro tööjõumakse. Kindlasti oleks kiiduväärt, kui riik julgustaks ka teisi platvorme Wolti eeskuju järgima ning üha enam oleks ettevõtteid, kes tagaksid platvormitöötajate sotsiaalse turvalisuse.“

Riigikogu arenguseire keskus tutvustas juunis uuringut “Platvormitöö Eestis 2021”, millest selgus, et riigil puudub täpne ülevaade platvormitöö tegijatest ja sellega seotud maksuaugu suurusest. Kui platvormitöö osakaal tulevikus veelgi suureneb, jääb järjest suurem osa töötajatest sotsiaalkaitseta. Teada on, et Eestis on platvormitööga püsivamalt seotud umbes 60 000 inimest ja nn väikesi otsi teeb juurde veel umbes 40 000.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.