"Praegu peaksime olema õnnelikud, et meil seda energiat kasvõi sellise hinnaga veel võtta on. Tulevikus on küsimus pigem see, kes energiat üldse saab."

Alar Konist, Tallinna tehnikaülikooli energiatehnoloogia instituudi professor
Majanduskomisjon asub arutama kõnniteede hoolduskohustuse küsimust (2)
14. detsember 2021
Foto: Ilja Matusihis

Riigikogu majanduskomisjon arutab teisipäeval eelnõusid, mis puudutavad omavalitsuste kõnniteede hoolduskohustust – Omanike Keskliit osaleb komisjoni arutelul, et omanike seisukoht kuuldavaks teha ning otsustajateni viia. 

Omanike Keskliidu juhatuse esimees Priidu Pärna ütles, et viimaste nädalate lumeuputus ning tänane sulailm on kõnniteed läbimatuks muutnud. Kui varem oli pealinnas lumi põlvini, siis praegu on teed nii libedad, et püstiseismisega on raskusi. Omanike seisukohalt on eriti lubamatu asjaolu, et sõiduteelt lükkab linna sahk lume ja lörtsi kõnniteele, mida siis omanik peab hooldama, vahendab BNS.

21. sajandil võiks kasutada kõnniteede hooldusel kaasaegseid tehnika arengule kohaseid hooldusvõtteid ning lõpetada kinnistuomanike talvine sunnismaisus ja käsitöö. “Läheme selle sõnumiga ka komisjoni ette ning loodame, et arutelu tulemusel liiguvad kõnniteede hoolduskohustuse eelnõud riigikogu suurde saali ning riigikogu liikmed teevad otsuse, mida omanikud ootavad,” sõnas Pärna.

Tema sõnul on positiivne, et mitmed omavalitsused on sellel talvel teinud otsuse, et nad ise edaspidi oma vara hooldavad. Tallinnas ulatub järgmise aasta eelarve üle miljardi, kuid 10 lisamiljonit oma vara korrashoiuks ei leita.

Pärna lisas, et pealinna kõnniteedel liiguvad pakirobotid, miks ei võiks siis sarnased robotid linna kõnniteedel lund lükata ja teedele sõelmeid laotada. Kui riik teeks otsuse ära, siis tekiks ka omavalitsustel huvi hakata uusi kaasaegseid lahendusi otsima. Kui omavalitsused ei taha ise kojamehi juurde palgata, siis tuleks vähemalt omanike töö linnavara hooldamisel hüvitada. 

Oma vara korrashoidmine on iga omaniku enda loomuomane kohustus, nii peaks olema ka omavalitsusel kohustus oma kõnniteed ise korras hoida. Eesti Omanike Keskliit on tänulik kõigile omanikele, kes on oma tagasiside saatnud või arvamust avaldanud petitsioon.ee keskkonnas.

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

ebavõrdsus
14. dets. 2021 20:17
Näiteks Nõmmel on palju tänavaid, kus kõnnitee on vaid ühel pool tänavat. Teisel pool tänavat roogitakse vaid väravaesine lahti. Kui kõnnitee on lagunenud või sinna tekivad suured veelombid, siis omavalitsus probleemi lahendama ei tõtta. Kui kinnistu on suurema tee ääres, siis kõnniteed hooldabki omavalitsus.
vahendaja
14. dets. 2021 20:11
https://petitsioon.ee/vabastame-omanikud-omavalitsuste-konniteede Eesti Omanike Keskliit ja Eesti Korteriühistute Liit leiavad, et avalike kõnniteede korrashoid peab olema omavalitsuse kohustus. Omanikele ei või panna võõra vara hooldamise ülesannet seda hüvitamata, selline koormis on ebaproportsionaalne ja ebaõiglane. Omavalitsus peab tagama oma tänavatel ja kõnniteedel ise korrashoiu ja hoolduse. Tõsine on probleem talvel, kui hoolduskohustus käib kas füüsiliselt üle jõu või siis tekitab omanikule kohustuse olla terve päev kodus, kui sadu jätkub, samuti peab omanik oma kulul hankima koristustehnika ja sõelmed libedustõrjeks.