"Praegu peaksime olema õnnelikud, et meil seda energiat kasvõi sellise hinnaga veel võtta on. Tulevikus on küsimus pigem see, kes energiat üldse saab."

Alar Konist, Tallinna tehnikaülikooli energiatehnoloogia instituudi professor
linnapea eeskuju Verekeskus kutsub doonoreid verd loovutama (0)
14. detsember 2021

„Verevajadus on märkimisväärselt suurem kui tavapäraselt. Kutsun üles kõiki häid inimesi tulema verd loovutama. Verekeskus ongi sellel laupäeval erandkorras avatud nii Ädala tänaval kui Ülemiste doonorikeskuses kella 10-st kolmeni,“ ütles Regionaalhaigla Verekeskuse juhataja Ave Lellep.

Vaata galeriid (20)

Lellepi sõnul on vereloovutus on äärmiselt oluline, sest haiglates on plaaniline töö täies hoos käima läinud. „Peame valmistuma nendeks pühadeks, nii jõulu- kui aastavahetuse pühadeks, kus võib juhtuda igasuguseid erakorralisi sündmusi, mis võivad lõppeda traagiliselt. Verevarud peavad meil olema piisavad,“ lausus ta. 

Lellep selgitas, et juhtumeid on palju, kus verd läheb vaja. „Tooksin välja erakorralised sündmused, kõikvõimalikud traumad, õnnetused, sünnitused ja loomulikult ka plaanilised haiged,“ lausus ta. „Kõige suurem veretarbija on tegelikult onkoloogiline patsient. Ja neid on meie hulgas üksjagu.“ 

Nädalas kogutakse verd umbes 500 kuni 600 doosi.

Lellep sõnas, et nädalas kogutakse verd umbes 500 kuni 600 doosi. „Tavapäraselt me kogume seda kolmes asukohas – Ädala tänaval, Ülemistes ja siis liikuvgrupi poolt erinevates piirkondades,“ lausus ta. „Ülemiste doonorikeskusesse käib ligikaudu 25 inimest päevas verd loovutamas. Muidugi me ootaksime, et neid oleks rohkem. Aga koroona olukord on natukene ka seda keskust mõjutanud. Helistame doonoritele palju rohkem ja saadame neile SMS, meile ning kutsume neid personaalselt.“

Verekeskuse juhataja sõnul oodatakse ennekõike kõiki reesusnegatiivse veregrupiga doonoreid. „Praegu on eriti suur puudus null negatiivse ja AB negatiivse osas, kuid samas ma tahan öelda, et kõik veregrupid on vajalikud ja olulised,“  lausus ta.

Lellep ütles, et täpsemalt saab vereloovutus piirangutest ja sobivuse kriteeriumitest lugeda meie Verekeskuse kodulehelt. „Aga laias laastus peab doonor olema täiskasvanud 18 kuni 65 eluaastat Eesti kodanik ja tema kehakaal peab olema vähemalt 50 kilogrammi,“ selgitas ta. „Doonor peab olema terve ja tundma ennast hästi, olema puhanud ja söönud. Kõik on oodatud, sõltumata sellest, kas on koroonavaktsiin saadud  – see ei ole takistus.“ 

Doonoreid võiks alati rohkem olla

Ülle Kuriks on doonoriks olnud juba mõnda aega. „Täna on neljakümne viies kord,” rääkis ta. “Olenevalt aastast käin mõnikord vähem, mõnikord rohkem. Sel aastal on neljas kord juba. Ma ei oska seletada – lihtsalt käin sest kellelegi on vaja. See on ju ainult hea. Mul on tüüpiline A positiivne, mis on enamustel ja seda läheb kõige rohkem ka.“  

Linnapea Mihhail Kõlvart tunnistas, et verd loovutab ta paar-kolm korda aastas. „Mul on tekkinud selline isiklik traditsioon just jõuluajal,“ lausus ta. „Kutsun ka teisi ülesse just sel ajal verd loovutama. Minul on täitsa tavaline veregrupp, mida läheb igaühel vaja. Ja mul on selline tunne, et minu verd läheb igaühele vaja.“  

Õendustöö koordinaator  Karolina Loot ütles, et doonoreid on õnneks palju ja iga aastaga see arv kasvab. „Aga alati võiks rohkem olla,“ lausus ta. „Ja eriti praegu jõulude ajal ootame doonoreid Ädalasse. Tulevad need kes tahavad head teha ja kellel võib-olla on endal läinud doonoriverd vaja. Alati on inimesed haiglates ja õnnetused juhtuvad – verd ikka läheb vaja. See on asendamatu ravim tänapäeval.“ 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.