"Praegu peaksime olema õnnelikud, et meil seda energiat kasvõi sellise hinnaga veel võtta on. Tulevikus on küsimus pigem see, kes energiat üldse saab."

Alar Konist, Tallinna tehnikaülikooli energiatehnoloogia instituudi professor
video Tallinna Vaimse Tervise Keskuse kommunikatsioonijuht: igal teisel inimesel esineb elu jooksul vaimse tervise häireid (0)
15. detsember 2021
Monika Rand.

“Peaaegu igal teisel inimesel esineb elu jooksul mõni selline episood elus, mida võib käsitleda vaimse tervise häirena. Need häired on palju levinumad, kui me arvame.  Üldjuhul, kui juba vaimse tervisega probleeme on, siis sellega tuleb tegeleda,” rääkis Tallinna Vaimse Tervise Keskuse kommunikatsioonijuht Monika Rand.

“Mõnikord võib vedada ja see läheb üle niisama.  Näiteks kui on väga toetav pere ja muidu elus kõik hästi. Sel juhul võib see kõik ka ise üle minna, kuid enamasti siiski need häired süvenevad,” lisas Rand.

Koroonapandeemia ja sellega kaasnevad elumuutused, teadmatus ning muretsemine on väga tugevasti mõjutanud  inimeste vaimse tervise heaolu.  Tervise arengu instituudi poolt läbi viidud uuringu andmetel tunneb üle poole elanikkonnast ülemäärast stressi ja ärevust. 

Järjekorrad psühholoogide uste taga on kuude pikkused. Tallinn laiendab võimalusi, et inimesed saaksid kiiresti endale vajalikku vaimse tervise abi ja teenuseid.

Tallinna abilinnapea Betina Beškina sõnul on linn lõppeval aastal eraldanud lisaraha üle saja tuhande euro, selleks, et tagada peredele võimalus pöörduda psühholoogide poole kiirelt ja operatiivselt.

Tuleval aastal on laste ja perede psühholoogilise nõustamise ja teraapiate tarvis linnaeelarves täiendavalt ette nähtud 240 tuhat eurot. Linn jätkab ka pilootprojektiga, mis on suunatud 12-24 aastaste noorte vaimse tervise hoidmisele läbi tööpraktika, kooli või vaba aja sisustamise.

“Selleks on ette nähtud 460 tuhat eurot ja see on igapäevane töö, mida tehakse otseselt lapse või noorega. Käivitasime selle pilootprojekti selle aasta suvel ja me näeme, et tulemused on väga head,” lisas Beškina.

Tallinn jätkab ka psühholoogilise kriisiabi pakkumist, selleks on tuleval aastal ette nähtud 60 tuhat eurot. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.