"Tulevikku vaadates tuleks vähemalt kodutarbijad börsipõhisest süsteemist välja suunata. Ainult nii on võimalik kliimaeesmärke tulevikus täitma hakata."

Alar Konist, TalTechi energiatehnoloogia professor
Tallinnas kasvavad kinnisvarahinnad, turult on puudu üle tuhande korteri (0)
15. detsember 2021

“Inimeste sissetulekud kasvavad, tööhõive suureneb, tööpuudus väheneb ja intressimäärad on kõigi aegade madalaimad, siis ei ole võimalust hindade languseks,” sõnas kinnisvaraanalüütik Tõnu Toompark, kelle sõnul võib korterite hinnatõusule hoogu anda ka 7-protsendiline inflatsioon.

Hetkel on aga Tallinna korteriturul suur defitsiit, ostujõudu on kuid kortereid on pakkumiselt puudu umbes 1000-1500. Toompargi sõnul ei muudaks hindu ka pakkumiste juurde tulemine. Hinnad võivad muutuda vaid siis kui peaksid realiseeruma riskid, mis terve maailma majanduse sassi löövad. Uute korterite hinnad tõusevad kuus 10 000 – 30 000 eurot.

“Kui sellist üldist majanduspilti vaadata, siis praegu viitab küll kõik sellele, et optimistlik suund võiks majanduses jätkuda ja ei ole põhjust oodata hetkel majanduslangust või jahenemist,” ütles LHV Pangaga majandusanalüütik Kristo Aab..

Eesti SKP tõusis III kvartalis 8,6%, kasv on eelmise aasta sama ajaga võrreldes 5,5% kiirenenud. Peamiselt panustavad majanduse kasvu hetkel ehitus, IT ja side, kinnisvara ning veondus ja laonduse valdkonnad.

“IT sektor on sõltumata pandeemiast juba kaks aastat näidanud väga kõva kasvu,” tõdes statistikaameti majandus- ja keskkonnastatistika osakonna juhtivanalüütik Robert Müürsepp. “Ehitussektori puhul on selline iseärane olukord, et pandeemia mõjutas neid veidi hiljem, kuna eriolukorra ajal tegelesid nemad veel vanade tellimustega. Seega jõudis langus nendeni hiljem ja ka kasv jõudis tänu sellele kohale just kolmandas kvartalis.”

Transpordi valdkonna kiire kasv on seotud juba eelmise aasta lõpust saati hoogsalt areneva väliskaubandusega. Kinnisvara ja ehitussektori tõus on kestnud juba pea kaks aastat ning tekitanud paljudes küsimusi, millal mull lõhkeb.
Hetkel liigub majandus edasi tõusu suunas, kuid meeles peab pidama riske, mida maailma kriisid nagu koroonaviirus ning julgeolek endas kujutavad.


Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.