"Praegu peaksime olema õnnelikud, et meil seda energiat kasvõi sellise hinnaga veel võtta on. Tulevikus on küsimus pigem see, kes energiat üldse saab."

Alar Konist, Tallinna tehnikaülikooli energiatehnoloogia instituudi professor
Veskimägi: tuleviku valik on volatiilse ja ühtlaselt kõrge elektrihinna vahel (1)
15. detsember 2021
Scanpix

Eleringi juht Taavi Veskimägi ütles teisipäeval ETV saates “Esimene stuudio”, et elektri hinna suur kõikumine on küll murettekitav, kuid see on tulevik, ja meie ees seisab valik, kas eelistame volatiilseid või ühtlaselt kõrgeid hindu, stabiilne hind nõuaks aga uusi tootmisseadmeid, vahendab BNS rahvusringhäälingu uudisteportaali.

Veskimägi sõnul teevad kõrged elektrihinnad küll muret, kuid samavõrra murelikuks teeb see, et paari tipphinnaga päeva pealt tahetakse elektri vaba turu lähtealused üle vaadata.

“Alati tasub küsida, miks see nii on. See on põhjustatud selgelt sisendihindade kallinemisest: gaasi hinda me teame, see oli kuus korda väiksem aasta tagasi; me teame, mis on CO2 hind, paljud muutuvkulud on elektrijaamade jaoks läinud kallimaks,” lausus ta.

Veskimägi sõnul on elektrihindade volatiilsus murettekitav, kuid see on tulevik.

“Meil ei ole valik see, et on ühtlaselt madal hind või volatiilne hind, vaid valik on see, kas on ühtlaselt kõrge hind või volatiilne hind. Kui me tahame saada lahti volatiilsusest, tuleb investeerida täiendavatesse tootmisseadmetesse, mis suurel ajal turule ei pääse, aga need tuleb tarbijatel kinni maksta,” lausus Veskimägi.

Veskimägi sõnul tuleb aru saada, et Euroopas on elekter vaba turu kaup, ja kui soovitakse elekter defineerida ümber avalikuks hüveks, siis see diskussioon peetakse nüüd Euroopas kõrgete hindade ajal ära.

Veskimägi märkis, et seni on Euroopa elektribörsidel olnud mureks pigem elektri madal hind, mis on pannud elektrijaamu sulgema ning lülitanud ajuti konkurentsist välja ka näiteks meie enda Narva elektrijaamad.

Veskimägi sõnul on vastus tulevikuks pigem rohkem koostööd naaberriikide elektrisüsteemidega, mitte vähem.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

dollaroff
15. dets. 2021 21:41
https://makroskoop.ee/ulikallis-elekter-on-tulnud-et-jaada-bank-of-america-raport-paljastab-rohepoorde-tegeliku-hinna/