"Ei ole normaalne, kui kolm elutähtsat valdkonda ning lisaks kütus, gaas ja elekter võtavad eestlaste sissetulekutest 60 ja rohkem protsenti."

Sirje Potisepp, toiduainetööstuse liidu juhataja
video Tallinn aitab naabervaldadel ringmajandusega tegeleda (0)
17. detsember 2021

Tallinn sõlmib aastased koostöölepingud Viimsi ja Saue vallaga, mille järgi saavad Viimsi ja Saue valla elanikud kasutada vastavalt Pärnamäe ja Pääsküla jäätmejaamu tallinlastega samadel tingimustel. Sarnane leping Tallinna naabervaldadega on sõlmitud ka varasematel aastatel. Tallinna eesmärk on edendada jäätmete ringlusse suunamist ning seda ka naabervaldades.

Tallinna maksumaksja Saue ja Viimsi valla jäätmekäitlust Pärnamäe ja Pääsküla jäätmejaamades kinni ei maksa, lubab abilinnapea Joosep Vimm, naabervallad tasuvad vastavalt mahule ja maksavad väikese tasu ka peale, et Tallinn nende valdade jäätmetega opereerib.

“Tallinn pealinnana kindlasti soovib kaasa aidata sellele, et jäätmed ei jõuaks kuhugi metsa alla, vaid viidakse õigesse kohta.  Kui naabervallad ise sellega hetkel sajaprotsendiliselt toime ei tule, siis muidugi me ulatame abikäe,” lausus Tallinna abilinnapea Joosep Vimm.

Tallinna Jäätmekeskuse juhataja Kristjan Margi sõnul moodustavad Pärnamäe jäätmejaama, millel on leping Viimsi vallaga, külastajatest 25 protsenti Viimsi elanikud. Pääsküla jäätmejaamas, millel on leping Saue vallaga, on külastajatest 24 % Saue elanikud. Kokku on Tallinna jäätmejaamadel külastajataid 100 000 aastas, jäätmekogumeid jaamadesse tuuakse üle 15 000 tonni aastas. Kõik numbrid on kasvutendentsis.

“Kui nüüd liikide kaupa rääkida, siis võib tuua esile aia-haljastu jäätmed, mille kogus kasvab mõni aasta 30-40 % aastas isegi. Nii et oleme teinekord käitlusega täiesti hädas,” tõdes Tallinna Jäätmekeskuse juhataja Mark.

Aprillikuust on Tallinna jäätmejaamad avatud 7 päeva nädalas, et inimestele tekiks kindel arusaam lahtiolekuaegadest. Koostöös Uuskasutuskeskusega on uudse lahendusena nii Pääsküla kui nüüd ka Paljassaare jäätmejaama loodud korduskasutusruumid, kuhu saab nii korralikke esemeid tuua kui samas vahetuskaubana ka võtta.

“Enam-jaolt siiski jäätmejaama tullakse jäätmetega, aga kui on korduskasutatavad asjad, mis põhineb tegelikult operaatori hinnangul, siis need asjad võtame tasuta vastu. Linna eesmärk on luua võimalusi, et saaksime jäätmeteket võimalikult palju vältida või vähendada,” lisas Mark.

Kui praegu on Tallinnas jäätmejaamu neli, siis lähitulevikus on plaan neid juurde rajada Mustjõe tänavale ja Punasele tänavale. Lisaks tuleb Poldri tänavale loome- ja ringmajanduskeskus. Samuti toob uus aasta kaasa hulga uusi pakendipunkte, mida peaks üle linna kokku tulema ligi 500. Jäätmete taaskasutus on võimalik ainult juhul, kui need on eelnevalt liigiti sorditud.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.