"Ei ole normaalne, kui kolm elutähtsat valdkonda ning lisaks kütus, gaas ja elekter võtavad eestlaste sissetulekutest 60 ja rohkem protsenti."

Sirje Potisepp, toiduainetööstuse liidu juhataja
seitse punkti on suletud Koroonaennetuspunktide tööajad pühade perioodil (1)
20. detsember 2021
Foto Ilja Matusihis

Tallinna kaheksast koroonaennetuspunktist seitse on 24.–26. detsembrini suletud, Vabaduse väljaku koroonaennetuspunkt on avatud ka teisel jõulupühal, 26. detsembril. Vana-aasta õhtul töötavad kõik punktid kella 19ni ning 1. jaanuaril on kõik suletud.

Tallinna vaktsineerimispunktides lüüakse viimastel päevadel rekordeid. Näiteks Vabaduse Väljaku punktis tehti eile ja üleeile tavapärase 60 doosi asemel ligikaudu 200 süsti päevas.

Vabaduse väljaku vaktsineerimispunkti vastutav koordinaator Keiu Reimanni sõnul on paljud tulnud reisimise pärast, et seda turvaliselt teha. “Samuti on märgata siin inimesi, kes ütlevad, et kardavad uut tüve,” lausus ta. “Ka lähedase rakse põdemine mõjutanud ja toonud siia neid, kes on seeläbi hakanud rohkem enda tervisele mõtlema ja vaktsineerima tulnud.”

Palju tehakse kolmandaid doose

Umbes kaks kolmandikku viimastel päevadel tehtud süstidest Vabaduse väljaku punktis on olnud kolmandad doosid. Tõhustusdooside tegemine on suurenenud viimasel nädalal üle Eesti, 13% võrra.   

Vabaduse väljaku vaktsineerimispunktis värskelt kolmanda süsti saanud Kristjanil on teisest doosist möödas seitse kuud. “Oleksin ka tulnud varem, aga mul oli viimase kuu jooksul nii palju tgemisi ja ei tahtnud vaktsiini-järgse kehva enesetundega neid teha,” põhjendas ta.

Kolmandat doosi tegema tulnud Kristal lõppes just 6 kuud teisest süstist. Naine ootas täiendavat kaitset pikisilmi. “Seda peab ju tegema. Ma ei tea teist varianti. Olen kuulnud, et on inimesi, kes end ei soovi vaktsineerida, aga ma ei tea, mis neil peas toimub,” sõnas naine. 

Jõulupühadel, 24.–26. detsembrini on suletud Haabersti Rimis (Haabersti 1), Linnamäe Maxima parklas (Linnamäe tee 57), Kristiine keskuses (Endla 45), Ülemiste keskuses (Suur-Sõjamäe 4), Lindakivi kultuurikeskuses (Jaan Koorti 22), Põhja-Tallinna kogukonnamajas (Kari 13) ja Balti jaama juures töötavad nõustamis- ja vaktsineerimispunktid. Muul ajal kuni aastavahetuseni on need avatud argipäevadel kell 12–19 ja nädalavahetusel kell 10–17.

Vabaduse väljaku nõustamis-, vaktsineerimis- ja testimispunkt on suletud 24. ja 25. detsembril, kuid 26. detsembril ja teistel päevadel on see kuni aastavahetuseni avatud kella 9–21ni. Vana-aasta õhtul, 31. detsembril töötab Vabaduse väljaku punkt samuti kella 19ni.

Ka tervishoiutöötajad vajavad puhkust

Abilinnapea Betina Beškina sõnul vajavad ka tervishoiutöötajad puhkust ning aega pere keskel. „Meie kaheksas koroonaennetuspunktis on alates 10. novembrist kuni eilseni vaktsineeritud 13 454 inimest ning oma kodus on saanud kaitsesüsti 790 inimest,” lausus ta. Väga nõutud on olnud ka Vabaduse väljakul pakutav PCR testimise võimalus. Tahan siinkohal südamest tänada meie eratervishoiupartnereid Confidot ja Eldredit, kelle igapäevane tubli töö on aidanud nende tulemusteni jõuda.“

Beškina pani linlastele südamele, et nakatumiste trend on Tallinnas praegu tõusuteel. “Peame olema jätkuvalt ettevaatlikud,” lausus ta. “Soovin kõigile rahulikke ja turvalisi jõulupühi ning aastavahetust!“  

Esimese või teise doosiga on vaktsineerima oodatud kõik inimesed alates 12. eluaastast. Tõhustusdoos on vajalik eelkõige üle 65-aastastele, kuid soovi korral saavad seda teha kõik üle 18-aastased. Tõhustusdoosi saab teha siis, kui esimesest vaktsineerimise kuurist Pfizer/BioNTechi või Moderna vaktsiiniga on möödas kuus kuud ning AstraZeneca või Jansseni vaktsiiniga viis kuud. Tõhustusdoosi aega saab kontrollida üleriigilises digiregistratuuris aadressil www.digilugu.ee.

Nõustamis- ja vaktsineerimisteenus on kõigis Tallinna koroonaennetuspunktides eelbroneeringuta ja tasuta. PCR testi tegemine on saatekirja alusel tasuta, ilma saatekirjata tuleb tasuda 44 eurot. PCR-testi proov võetakse kas ninaneelust või kurguloputusvedelikust.

Kui inimesel ei ole mingil põhjusel võimalik ise vaktsineerima minna, võib Tallinnas vaktsineerimisbrigaadi koju kutsuda. Eelregistreerida saab telefonil 666 2727, kõnesid võetakse vastu tööpäevadel 8–20 ja nädalavahetusel 9–17. Kodusvaktsineerimise brigaadid töötavad seitse päeva nädalas kell 9–18.

Alates 2. jaanuarist 2022 jätkavad tööd koroonaennetuspunktid Vabaduse väljakul, Lindakivi kultuurikeskuses, Kristiine keskuses ja Haabersti Rimis, jätkub ka kodusvaktsineerimise teenus.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

nentija
17. dets. 2021 17:06
Eeskuju ka teistele omavalitsustele.