"Ei ole normaalne, kui kolm elutähtsat valdkonda ning lisaks kütus, gaas ja elekter võtavad eestlaste sissetulekutest 60 ja rohkem protsenti."

Sirje Potisepp, toiduainetööstuse liidu juhataja
Toomapäev tähistab jõuluaja algust Marike Laht: Kelle ukse taha õlgedest valmistatud mehike jäi, selle elamine oli terve aasta tahmane ja räämas! (0)
21. detsember 2021

“Toomapäev on märgiline püha, kus tuleb kõik kambrid ja rehetoad puhtaks pühkida. Selleks ajaks peavad olema valmis suuremad tööd, olgu selleks siis õlletegu või midagi muud, sest sel ajal algab külast külasse käimine ja õlle proovimine,” lausus Vabaõhumuuseumi konserveerimisosakonna juhataja Marike Laht.

Toomapäev on päikeseaasta lõpupäev. Just see tähtpäev on säilitanud mitmeid muistseid tavasid ja saanud juurde kristlikke motiive. Keelatud olid kõik tööd peale pühadega seotu.

Samuti oli toomapäeval kombeks seintelt nõgi maha pesta ja kambrid puhtaks teha. Tavaliselt tehti neid töid õlgedega, millest hiljem Tahma-Toomas valmistati.

“See on eraldi teema, kuidas Tahmane Toomas perest peresse viiakse, et samuti virgad inimesed saaksid aru, et ka neid võib kimbutada räämas elamine,” lausus Laht. “Kelle ukse taha õlgedest valmistatud mehike jäi, selle elamine oli terve aasta tahmane ja räämas.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.