"Tulevikku vaadates tuleks vähemalt kodutarbijad börsipõhisest süsteemist välja suunata. Ainult nii on võimalik kliimaeesmärke tulevikus täitma hakata."

Alar Konist, TalTechi energiatehnoloogia professor
video Fotomuuseumis on avatud fotonäitus punkpreestrist Arkadist (0)
22. detsember 2021

Jekaterina Solovjova fotode peataegelane Arkadi Šlõkov sündis Tallinnas 1973. aastal ja elas Eestis taasiseseisvumiseni. Moskvas lõpetas Arkadi vaimuliku seminari ning suundus preestrina tööle ja elama Karjala piiril asuvasse Kolodozero külla.

“Kui ma teda esimest korda kohtasin, said meist poole tunni järel lähedased sõbrad,” rääkis fotograaf Jekaterina Solovjova.  “Mulle tundus, et ma tunnen seda inimest juba sada aastat. Ta oli nii sõbralik ja rõõmus ja ta oli veel preester!”

Külaskäikudest sõbra juurde Kolodozero külla üheksa aasta vältel sündis ka Jekaterina fotoprojekt “Tiir ümber päikese. Kolodozero”, mida nüüd Raevangla Fotomuuseumis nautida võib. “Ma jälgisin külaelu. Minu jaoks oli oluline näha Arkadit tema elukeskkonnas. Ta oli kõigiga sõber, koos temaga ma külastasin vanu ja noori, kes püüdsid kala või käisid metsas seenel. Ma dokumenteerisin seda kõike oma kaameraga,” lisas Jekaterina.

Tallinnas möödusid aga Arkadi mässumeelsemad aastad. Ta oli seotud siinse pungiliikumisega ja Eesti taasiseisvumist tervitas ta väga soojalt. Üks osa näitusest on ka Arkadi enda fotod just sellest üleminekuperioodist.

“See on täiesti suurepärane ja unikaalne materjal, et just muukeelse inimese perspektiivist on toonaseid sündmusi jäädvustatud. Ja pigem positiivses mõttes just Eesti suunale mõeldes,” lausus Fotomuuseumi kuraator Annika Haas. 

Jekaterina fotosid peab aga Annika Haas sedavõrd õnnestunuks, et liigitab neid klassika valdkonda ning võrdleb suure prantsuse fotograafi Henri Cartier-Bressoni töödega.  “Ja loomulikult annab must-valge ja analoogmeetod sellele teatud igavikulise tunde,” nentis Annika Haas.

Arkadi enda lugu lõppeb aga siinkohal, sest mässumeelne punkpreester suri Kolodozeros 2018. aastal kõigest 45-aastasena.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.