"Tulevikku vaadates tuleks vähemalt kodutarbijad börsipõhisest süsteemist välja suunata. Ainult nii on võimalik kliimaeesmärke tulevikus täitma hakata."

Alar Konist, TalTechi energiatehnoloogia professor
Tallinn hakkab kaardistama ratturite liikumist (0)
22. detsember 2021
Foto: Ilja Matusihis

Tallinn osaleb järgmisel aastal rahvusvahelises projektis, mille eesmärk on kaardistada jalgratturite liikumist. Projektis osalevatele linlastele makstakse selle eest 30 eurot kuus nn rohepreemiat.

EIT Urban Mobility programmi välisprojekti „Bicification – jalgrattakasutuse suurendamine linnaliikluses“ raames antakse Tallinna linna kasutusse 500 seadet, mis kinnitatakse iga projektis osaleva linlase jalgratta külge. Seade jälgib kasutaja liiklemist jalgrattaga. Täpsed kasutusparameetrid saab Tallinn ise määrata nii läbitud kilomeetrite, teekonna ja linnaosade osas. Eesmärk on soodustada rattaga tööl või koolis käimist, mitte uurida rattasportlaste treeningmarsruute.

Linnavolikogu keskkonna- ja kliimakomisjoni esimees Maris Hellrand märkis, et Bicificationi projekt aitab paremini aru saada ratturite liikumisteedest ja vajadustest Tallinnas ja samal ajal tuua ka rohkem inimesi oma igapäevaste liikumistega jalgratastele. „30-eurone rattasõidu preemia on ratturite seas juba parasjagu elevust tekitanud. Oluline on aga, et selle seire tulemused seotakse Tallinna liikuvusmudeliga ja arvestatakse teekondade kujundamisel linnaruumis, mitte ei jääks omaette sahtlisse,“ lisas ta.

Projekti elluviimise tulemusena väheneb isikliku sõiduauto kasutajate arv ja suureneb jalgrattaga liiklejate arv. Lisaks luuakse projekti raames OD-maatriksil (lähte- ja sihtkoha maatriks) baseeruv andmeanalüüsi platvorm, mis analüüsib jalgrattaga liiklejate liikumisharjumusi ja on üheks sisendiks jalgrattateede ja -taristu planeerimisele.

Projekti juhtpartner on Centre for Research and Technology Hellas (Kreeka). Lisaks Tallinna linnale osalevad selles KTH Royal Institute of Technology (Rootsi), Nextome (Itaalia), Pin Bike (Itaalia), Istanbul (Türgi) ja Braga (Portugal).

Projekti kogueelarve on 660 625 eurot, millest Tallinna eelarve on 118 751 eurot. Eelarvest moodustab välistoetus 74 813 eurot ja omafinantseering on 43 938 eurot.

Tallinna linna poolt kureerib projektis osalemist Tallinna strateegiakeskuse välisprojektide kompetentsikeskus.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.