"Autojuhid kahjuks ei anna endale aru, mis võib juhtuda, kui nad sõidavad isegi 5 km tunnis lubatust kiiremini. Tagajärjeks võib olla raske kokkupõrge jalakäijaga, jalakäijale võib see lõppeda koguni surmaga."

Põhja prefektuuri patrullpolitseinik Vladimir Kägonen
Vaiknemets: koroonaviiruse langustrend on asendnud kasvutrendiga (0)
22. detsember 2021
Terviseameti hädaolukorra juhi kohusetäitja Ragnar Vaiknemets. Foto Mats Õun

Terviseameti hädaolukorra juhi kohusetäitja Ragnar Vaiknemets märkis kolmapäevasel pressikonverentsil COVID-19 hetkeolukorra kohta, et nädalaga haigestumine kasvas 18 protsenti ning nakatumiskorda R on tõusnud 1,1-ni.

“Koroonaviiruse langustrend on peatunud ja asendunud kasvutrendiga. Riskitase on keskmine,” tõdes ta.

Vaiknemetsa sõnul on viimase 14 päeva haigestumus tõusnud Tartumaal, Viljandimaal. “Kasv oli suurim 10-14-aastaste vanuses, kus oli tõus 60 protsenti,” nentis ta. “Eestis on seni veel domineeriv delta-tüvi, kuid tõuseb omikroni juhtude arv. Meil on omikroni kohapealne levik juba ja ei saa öelda, et ainult sissetoodud juhud on.”

Vaiknemetsa sõnul on teada, et omikron murrab paremini läbi vaktsiinidest. “Omikroni käitumine ei ole veel teada – kas see asendab deltat või levivad koos. Minu mure on, et me ei alahindaks omikroni,” ütles ta.

Vaiknemets ütles, et meil on 10 000 riskigrupi inimest, kes ei ole üldse vaktsineeritud. “See tähendab, et me peame taaskord valmistuma selleks, et tervishoiusüsteem on taas pinge all,” lausus ta. 

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik ütles, et täna aasta aega tagasi sai esimene koroonavaktsiin kasutusloa. “Tolle perioodiga võrreldes on meie ühiskond väga-väga avatud,” lausus ta. “Haiglakoormus oli poole suurem, kui praegu. See näitab, et vaktsineerimine on päästnud sadu kui mitte tuhandeid elusid ja päästab edasi. Parim asi, mida praegu teha saab, on vaktsineerimine, aga ka kõigi teiste nakkusohutuse reeglite järgimine.”

Kiik ütles, et tõhustusdoosi intervalle on lühendatud. “Jõulude ajal ei eelda keegi, et ei kohtuta ja ei nähta teisi, aga me eeldame, et piirdume võimalikult väheste kontaktidega,” lausus ta. “Suuri üritusi, suuri pidusid sel aastal korraldada ei ole mõistlik. Omikroni leviku ulatus, eriti haiglaravi vaadates, alles selgub. Olukorras, kus pole kindlust, tuleb lähtuda mustemast stsenaariumist.”

Immunoprofülaktika komisjoni liige Marje Oona ütles, et alla 18-aastastel püsib immuunsus päris hästi ning neile ei ole praegu vaja tõhustusdoosi.

“Me kindlasti ei näe ette seda, et edaspidi läheb vaja iga kolme kuu tagant vaktsineerimist,” lausus ta. “Võib-olla tuleb vaktsineerida igal sügisel, nagu gripi puhul. Riskirühmade puhul võib see olla vajalik tihemini. Kui esimene vaktsineerimiskuur on olnud Pfizeri, Moderna või AstraZenecaga, siis saab uue doosi pärast kolme kuud. Jannseni puhul saab seda juba pärast kahte kuud.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.