"Autojuhid kahjuks ei anna endale aru, mis võib juhtuda, kui nad sõidavad isegi 5 km tunnis lubatust kiiremini. Tagajärjeks võib olla raske kokkupõrge jalakäijaga, jalakäijale võib see lõppeda koguni surmaga."

Põhja prefektuuri patrullpolitseinik Vladimir Kägonen
heeroldi jutud Keskajal vastutasid kuuse toomise eest Mustpeade vennad (0)
23. detsember 2021

Heerold Jüri Kuuskemaa sõnul vastutasid keskajal kuuse toomise eest Mustpeade vennad. „Igal aastal määrati nende hulgast neli meest, kes pidid pärast toomapäeva, 21. detsembrit, võtma Mustpeade maja juures kuuse oma õlgadele ja tooma selle Raekoja platsi. Linnamuusikuid mängisid tantsumuusikat, tantsiti ringtantse ja toimus suur pidulik protsessioon, mida tulid paljud inimesed vaatama kui olulist etendust. Toodi see kuusk siia ja pandi üles.“  

Advendiaja jõuluturule  jõudis Heerold Jüri Kuuskemaa paraku hommikupoolsel ajal, mil keerlevad karussellid on veel täiesti tühjad ja müügiputkade uksed või aknad on küll avatud, aga nende taga ei ole inimeste tunglemist.

„Samuti ei ole siin nende lampide sära, mis õhtuhämaruses muudavad koha lausa muinasjutuliseks,“ lausus ta. „Aga olgu kinnitatud, et nagu kogemus näitab, õhtupoolikul kui papad-mammad on töölt vabad, tulevad nad tihtipeale siia oma lapsukestega. Rääkimata muidugi vanaisadest vanaemadest. Nii et koht on menukas. Loomulikult on aga mastaap väiksem kui kaks aastat tagasi. Ja turiste on näpuotsaga lugeda, mõningaid ikka liigub ka.“  

Heerold vaatas jõulusõime. „Me näeme, et tegelasi on siin palju,“ lausus ta. „Sõimes on Kristus lapsukene, kõrval on ema neitsi Maarja  ja kasuisa Joosep. On tulnud ka kohale karjased koos oma loomakestega, kelle seas ei puudu isegi lambad. See on kooskõlas piiblitekstiga Jeesuslapse sünnist. Aga kolm tegelast viitavad siin hoopis hilisemale kuupäevale, kuuendale jaanuarile ehk kolmekuningapäevale. Ja need kolm kuningat – Baltasar, Kaspar ja Melhior ongi tagaplaanil toomas Jeesuslapsele kulda, mürri ja viirukit, nagu me teame.“  

Kuuskemaa meenutas, et mõnel aastal oleme näinud siin kõrgemaid kuuski, aga see on tänavu väga tihe ja ilusa siluetiga. „Seda on rõõm vaadata,“ rääkis ta. „Ja olgu öeldud, et lisaks lumele on siin okstel kuni 300 kuldset kuuli, nii et see on peaaegu nagu Shishi firma poolt üle dekoreeritud superluksuskuusk.“

Lähedale jõudes selgus, et seal pole mitte ainult kuulid, vaid ka roosid. „Nii nagu päris vanasti keskajal tehti,“ lausus ta. „Mis on võib-olla uudis võrreldes keskajaga, on see, et siia külge on riputatud pabereid joonistuste ja piltide ja tekstidega. Osalt on need laste soovid jõuluvanale. Osalt on aga lihtsalt tervitused.“  

Kuuskemaa lausus, et Jõuluvana on ka koroonahirmus. „Aga ta on siin välja pannud punase postkasti mille uksel on kiri, et palun jätke oma jõulusoovid sellesse punased postkasti. See kehtib mitte ainult lastele, vaid ka täiskasvanutele,“ rääkis ta.

Heerold ütles, et selle Jõuluturu puhul oli reklaamis teade, et pakutakse rohkem huvitavaid maiusi ja mõnusat suhu pistmist. „Kui ma nüüd nende müügiputkade juurde läheme, siis siin on ka tihtipeale kirjas, mida nimelt pakutakse,“ rääkis ta. „Aga lausa minu selja taga on näha mitu auravat suurt panni kust võiks saada midagi niisugust, mis on nii kosutav kui ka soojendav.“  

Kuuskemaad rõõmustas ka see, et jõulumeeleolu on jõuluturust kaugemale ka viidud. „Linnaisad ja emad on välja mõelnud selle, et väikeseid kuusekesi paigutada mitte ainult vanalinna tänavatele vaid ka teedele, mis siit väljapoole viivad. See kõik on väga tore ja aitab tõsta meil toonust ja pidulikumalt tähistada nii Kristuse sünnipäeva kui ka järgnevat aastavahetust,“   sõnas ta.

Heerold ütles, et karussell pole küll veel täit koormust saanud, aga mõned lapsukesed on juba leidnud siin endale parajad kohad. „Armsad inimesed,“ lausus ta. „Pangem siis kõrva taha, et Tallinnas on selline tore jõuluturg ning tulge ise kaema ja sellest osa saama. Tõstame toonust ning läheme uude aastasse parema tuju ja häälestusega.“ 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.