"Tulevikku vaadates tuleks vähemalt kodutarbijad börsipõhisest süsteemist välja suunata. Ainult nii on võimalik kliimaeesmärke tulevikus täitma hakata."

Alar Konist, TalTechi energiatehnoloogia professor
VIDEO Sotsiaalmajutusüksuse elanik Ene: igaühel ei ole inimest, kes talle jõulude ajal kaardi saadaks (0)
23. detsember 2021
Kuvatõmmis

“Võibolla igal inimesel ei ole sellist inimest, kes talle külla  tuleks või pühade ajal kaardi saadaks. Ja vaadake poest ostetud kaart on midagi muud, kui  oma kätega tehtud kaart. See annab hoopis teise tunde,” rääkis Männiku sotsiaalmajutusüksuse elanik Ene.

Ene jaoks on need Männiku sotsiaalmajutusüksuses teised jõulud. Naise sõnul tekitavad temas jõulutunde väikesed asjad nagu näiteks jõulukaktus aknalaual või taevast langev lumi.  Ene leiab, et jõulude ajal võiks igaüks teha ka väikese heateo, sest just heategude kaudu  sünnivad  jõuluimed. Nii otsustasidki Männiku sotsiaalmajutuse elanikud juba novembri alguses hakata meisterdama jõulukaarte  Iru vanadekodu elanikele.

“Teistele inimestele ma sooviksin valgeid jõule, rahulikku õhtut,  tervist kõigile ja kõike head,” lausus Ene.

Teistmoodi jõulud

Männiku sotsiaalmajutusüksuses tulevad jõulud tänavu nagu ka mullu teisiti kui varasematel aastatel. Ilma suurema kogunemiseta ja tagasihoidlikult. Küll aga tunnevad sealsed elanikud rõõmu advendiaja toiduprojektist, mil üheskoos valmistatakse kolmekäiguline pidusöök.

Männiku sotsiaalmajutusüksuse sotsiaaltöötaja Iris Vabamäe sõnul kliendid särasid. “Nad said midagi teha, midagi muud, mida nad tavaliselt ei tee,“ lausus ta. „Ja  see meeldis neile. Jõulude ajal me  märkame üksteist ja püüame ka rohkem  klientidega jõuludest rääkida. Kliendid hea meelega räägivad jõuludest, kuidas nende jõulud on kulgenud. “

Sõpruse sotsiaalmaja elanik Ilmari ütles, et temas tekitavad jõulutunnet rikkalikud jõulutuled, mida võib igas Tallinna linnaosas silmata.

“Kui tahad endale jõulutunnet, siis saab vanalinnas jalutada,“ ütles ta. „Seal on igal pool jõulutunne üleval.”

Ilmari jõulusoov on aga siiras ja südamlik. “Rahulikku meelt ja tervist, vastupidavust ja rõõmu,” lausus ta.

Kodutunde loomine laste turvakodus

Koht, kus jõuluõhtul püütakse luua võimalikult kodune atmosfäär, on Tallinna Laste Turvakeskus.  Lilleküla üksuses on ettevalmistused jõuludeks täies hoos – koos õpitakse luuletusi ning ka jõulukuusk on juba ehitud. Jõuluõhtul plaanitakse süüa traditsioonilisi jõuluroogasid ning vaadata mõnd toredat lastefilmi.  Kokku veedab seal oma jõuluõhtu umbes kümme last.

“Kuna meil on erinevad lapsed, siis me proovime rääkida erinevatest kultuuridest,“ rääkis Tallinna Laste Turvakeskuse sotsiaaltöötaja Inna Kaitsa. „Kuidas on jõulud nii Eestis, Venemaal kui ka teistes riikides. Tahame luua kodust tunnet, et siin oleks soe, mõnus, tore. Et oleks kaitsetunne ja rahutunne.”

Loomulikult ei jää jõuluõhtul tulemata ka kingitused. “Meil on erinevad sponsorid, kes iga aasta toovad midagi,“ lausus Kaitsa. „Siis on ka lastekaitse poolt kingitused. Siis on ka need vanemad, kes ikka mäletavad enda  last  ja toovad siia kingituse. Erinevad firmad ka iga aasta midagi toovad meile.”

Abivajajaid on meie ümber aga väga palju. Näiteks Tallinnas osutab Toidupank iganädalaselt abi umbes kaheksale tuhandele inimesele. Sinna hulka kuuluvad ka sotsiaalmajutusüksuste elanikud. Sel aastal jagab toidupank jõulupakkidesse väga mitmesuguseid toiduaineid.

Kõik, kes soovivad jõulude eel ka omalt poolt väikese heateo teha, saavad annetada  läbi suuremate e-poodide nagu Barbora, Coop, Selver või  Rimi. Täpsem  info on leitav Toidupanga kodulehel. Lisaks või Rimidest leida ka kärusid,  kuhu saab abivajajatele toitu jätta.  

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.