"Ei ole normaalne, kui kolm elutähtsat valdkonda ning lisaks kütus, gaas ja elekter võtavad eestlaste sissetulekutest 60 ja rohkem protsenti."

Sirje Potisepp, toiduainetööstuse liidu juhataja
video Sotsiaalmajutusüksustes ja kodutute öömajades pakutakse pühade puhul jõulurooga (0)
23. detsember 2021

“Kes klientidest tõi peeti või küüslauku. Tütarlaps, kes on ise kokk, aitas mul valmistada. Kõik on sõbralikud ja aitavad kogu aeg. Nad võivad sel päeval lausa joomata olla ja aitavad,” rääkis Paljassaare sotsiaalmajutusüksuse argioskuste juhendaja Lily Kuzmina.

10 kilo kartulit, 5 kilo verivorsti, ligi 3 kilo hapukapsast, 3 kilo sealihakarbonaadi jõudis täna Paljassaare sotsiaalmajutusüksuse jõululauale. Piduliku jõululõuna valmistasid üksuse elanikud ise koos argioskuste juhendaja Lilyga.

Jõululõuna ei ole tavapärane, vaid osa Tallinna Sotsiaaltöö Keskuse programmist “Minu toit”. Mis tähendab, et kord nädalas tehakse koos argioskuse juhendajaga ühiselt süüa. See nädal otsustatigi just piduliku jõululõuna kasuks. Kuigi mõned kliendid võivad olla vahel ka probleemsed, ollakse üldiselt tänulikud pakutu eest.

“Loomulikult meeldib see neile, sest see on hetkel nende kodu ja natukenegi midagi kodu moodi teha, see ikka inimestele meeldib,” lausus Tallinna Sotsiaaltöö Keskuse direktor Kersti Põldemaa. „Tegemist on Tallinna Sotsiaaltöö keskuse üksusega, kus elavad kõige raskemad alkoholisõltlased. Mõne jaoks ei olegi kainet päeva. Oluline on aga nendelegi inimestele luua head meeleolu ja paremat tunnet.“

Põldemaa ütles, et kuna neil meestel ja ka naistel on sügavad alkoholiprobleemid, siis nad ise oma elus midagi väga ei korralda. „Ja oluline on natukenegi neile seda jõulutunnet luua, nii palju kui see nendeni jõuab, sest lisaks alkoholiprobleemidele on ka paljudel juba psüühika häiritud,” lisas ta.

Ka kodutute öömajades pakub linn jõuluajal jõulutoitu ja ühiseid vaba aja veetmise võimalusi. Erandkorras on pühade ajal 24 h avatud ka Merelahe öömaja. “Jõulude ajal pakutakse igas linna öömajas klientidele jõulurooga, kartulit, kapsast ja verisvorsti, pakutakse ka magusat ja on ka käsitöö õppetunnid,” lisas Tallinna abilinnapea Betina Beškina.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.