"Tulevikku vaadates tuleks vähemalt kodutarbijad börsipõhisest süsteemist välja suunata. Ainult nii on võimalik kliimaeesmärke tulevikus täitma hakata."

Alar Konist, TalTechi energiatehnoloogia professor
Kaitseministeerium hakkab looma elektroonilise võitluse teadussuunda (0)
25. detsember 2021
Ksenija Kurs

Valitsus otsustas neljapäevasel istungil toetada 1,1 miljoni euroga kaitseministeeriumi esitatud teadus- ja arendustegevust edasiviivat projekti nimega „Elektroonilise võitluse teadussuuna loomine Eestis“.

„Elektroonilise võitluse teadussuuna projekt toetab kaitsevõimet, avades uue ja olulise valdkonna kaitseministeeriumi teadus- ja arendustegevuses,“ ütles kaitseministeeriumi kaitseplaneerimise asekantsler Tiina Uudeberg.

Ta lisas, et kaitseministeeriumi valitsemisala uuringud ning teadus- ja arendusprojektid aitavad riigikaitsele kaasa uuenduslike lahendustega ning toetavad teadmistepõhiste otsuste tegemist.

Projekt on oluline, sest elektroonilise võitluse valdkonnas tehakse Eestis väga vähe teadus-arendustegevust, samas teema aktuaalsuse tõttu on vajalik luua võimekus ka siia. Elektroonilise võitluse komponentide kasutamine annab parema eelhoiatuse ja reageerimisvõime.

Projekti raames luuakse uus teadussuund, mida Eestis praegu ei ole, ning projekti kaasatakse pikaajaliselt ka siinsed ülikoolid ja vastava valdkonna kaitsetööstuse ettevõtted. Kaitseväe Akadeemia juurde rajatakse tehnoloogialabor, kus oleks tagatud uudsete tehnoloogiate testimise ja kontseptsioonide valideerimise võimekus.

Kuna tegemist on spetsiifilise valdkonnaga, siis on kavas teha rahvusvahelist teadus-arendustegevust koos liitlastega ja rahvusvaheliste kaitsetööstuse ettevõtetega.

Senised kaitseministeeriumi ja partnerite korraldatud Electronic Warfare’ testimis- ja demoüritused Tartus on näidanud, et teistel riikidel on suur usaldus ning huvi siin toimuvate elektroonilise võitluse õppuste vastu.

Projekti lisandväärtus on kaitsetööstuse toodete ja arenduste testimise ja sertifitseerimise võimekus, mis aitaks kasvatada toodete rahvusvahelist koostöövõimelisust ja sellega suurendada meie tööstuse ekspordipotentsiaali.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.