"Autojuhid kahjuks ei anna endale aru, mis võib juhtuda, kui nad sõidavad isegi 5 km tunnis lubatust kiiremini. Tagajärjeks võib olla raske kokkupõrge jalakäijaga, jalakäijale võib see lõppeda koguni surmaga."

Põhja prefektuuri patrullpolitseinik Vladimir Kägonen
Merits: Moderna vaktsiin annab tõhustusdoosina parema kaitse (1)
26. detsember 2021
Pealinn

Teadusnõukoja endine liige, Tartu Ülikooli rakendusviroloogia professor Andres Meritsa sõnul on viimaste uuringute järgi Moderna koroonavaktsiin tõhustusdoosina parem kui Pfizeri oma. 

Inglismaal tuli välja uuring, et tõhustusdoosi on parem teha Moderna koroonavaktsiiniga. «See vahe ei ole väga suur, kuid Moderna on selgelt parem kui Pfizer, kuna ta püsib kauem ja kaitse on ka parem,» kirjeldas Merits. 

Ta lisas, et viimane analüüs näitas selgelt – sõltumata sellest, milline oli esmane koroonavaktsiin, siis tõhustusdoos Modernaga oli 10 protsenti efektiivsem kui Pfizeriga. 

«Kui Eestis võetakse selgroog kokku ja lubatakse teha Moderndaga täistõhustusdoos, siis oleks olulsielt parem. Aga isegi kui meilt ehakse pooldoosiga, siis ta on ikkagi parem,»» täiendas Merits.

Tema sõnul võiksid inimesed ikkagi otsustada tõhustusdoosiks just Moderna kasuks. 

Novembris rääkis Merits Postimehele, et Moderna vaktsiin on selgelt efektiivsem. «Ka on andmed, et üks doos annab 90 protsenti kaitset raske haiguse vastu ning seda 21 päevaga. Teised  vaktsiinid nii kiired/efektiivsed ei ole. See ei tähenda et teist doosi (ja tulevikus ka tõhustusdoosi) vaja poleks kuid praeguses olukorras annab selle vaktsiini kasutamine vaktsiineeerimata riskirühmadele kõige kiirema ja parema kaitse,» rääkis Merits. 

«Muidugi, päris tasuta lõunaid ei ole. Moderna vaktsiinil on rohkem kõrvalnähte mis, tõsi küll, on seotud alla 30 aastaste ja eelkõige meestega. Riskirühmades minu teada vahet muude vaktsiinidega pole. Ka on see vaktsiin olamasolevatest kõige kallim,» ütles Merits. 

24. oktoobril kirjutas Postimees, et Läti vaktsineerimise töörühm soovitab kasutada üle 25-aastaste inimeste koroonaviiruse vastu vaktsineerimisel eelkõige Moderna Spikevaxi vaktsiini. Läti riikliku tervishoiuteenistuse teatel pakub Moderna vaktsiin kõige kestvamat kaitset viiruse vastu ning seda on tõestanud nii teaduslikud uuringud, kui ka Lätis kogutud vaktsiinide tõhususe statistika. Seetõttu soovitab vaktsineerimise töörühm kasutada alates 22. oktoobrist esimese doosina ainult Moderna vaktsiini.

Samuti soovitatakse kasutada Modernat tõhustusdoosina nendele, kes on rohkem kui kuus kuud tagasi lõpetanud Astra Zeneca või Pfizeri vaktsiinikuuri.

Epidemioloog Kuulo Kutsar selgitas Postimehele, et Lätis on hakatud eelistama Moderna vaktsiini nähtavasti seetõttu, et mõnede autoriteetsete teadusasutuste uuringutes on tuvastatud selle vaktsiini mõningane suurem immunogeensus ja ka efektiivsus. «Sealhulgas on näidatud, et Moderna vaktsiini booster- ehk tõhustusannus kutsub esile viirusvastaste antikehade efektiivsema moodustumise võrreldes Pfeiseri vaktsiiniga. Selline toime avaldub ka siis, kui inimesele on manustatud kaks esimest annust Pfizeri vaktsiiniga ning kolmas ehk booster-annusena manustatakse Moderna vaktsiin,» kirjeldas Kutsar. 

Ta lisas, et nimetatud  vaktsiinide immunogeensus ja efektiivsus ning ohutus on üsna sarnased, mistõttu ei ole alust mõnda neist vaktsiinidest teistele eelistada. Küll aga tasub tähelepanu pöörata Moderna vaktsiini suuremale booster- ehk tõhustusefektiivsusele.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

meenutaja
26. dets. 2021 20:41
Kaja Kallas: nakatumise tõusus on süüdi abielureferendumi arutelust tekkinud stress. https://www.youtube.com/watch?v=d92MuC_yK-o