"Autojuhid kahjuks ei anna endale aru, mis võib juhtuda, kui nad sõidavad isegi 5 km tunnis lubatust kiiremini. Tagajärjeks võib olla raske kokkupõrge jalakäijaga, jalakäijale võib see lõppeda koguni surmaga."

Põhja prefektuuri patrullpolitseinik Vladimir Kägonen
video Politsei: lahti jäetud aken või ajalehti täis postkast tõmbavad varaste tähelepanu (0)
29. detsember 2021

“Vargad käivad mööda linna ringi ja panevad tähele, kui kuskil on aken lahti jäetud või postkast on ajalehti täis. Viimasest järeldavad nad, et omanik on pikalt kodust ära ja siis kavandataksegi, et tuleks ehk õhtul vaatama,” rääkis Põhja prefektuuri raskete kuritegude talituse juht Hannes Kelt.

Peale pangakelmide ja netipetturite tegutsevad tänagi politsei andmetel veel aktiivselt elukutselised nn. vana kooli vargad. Mitmetes riikides on just pühade aeg periood, mil sissemurdmiste arv tõuseb, sest vargad eelistavad ju tulla ajal, mil inimesi kodus pole. Sel aastal on Eestis pool tuhat inimest langenud murdvarga ohvriks.

Profimad vargad ei pelga siseneda võõrasse koju ka siis, kui omanik on kodus. Neil juhtudel näpatakse kaasa kõik väärtuslikum, mis vedeleb esikus. Ka aastavahetuse ööl, mil minnakse kodust välja ja toimub suur paugutamine, kasutavad pikanäpumehed juhust.

“Kasvõi juba viiekorruselise maja kõiki korteriuksi läbi katsudes on tõenäoline, et keegi on jätnud ukse lahti,” ütles G4S-i standardlahenduste juht Tarmo Pärjala.

Kelt ütles, et kindlasti tuleb lahkudes koduuks lukku panna. „Paneme ukse lukku ka siis, kui oleme kodus, aga läheme näiteks korraks prügi välja viima. Selle kohta on ka täiesti eluline näide, kui inimene läks prügi välja viima ja juhust kasutas sel hetkel varas, võttes tema kodust autovõtmed ning sõitis siis maja eest autoga ära,” rääkis politsinik.

Sügise algul Turu-uuringute AS läbi viidud küsitluse järgi on ligikaudu 77 000 eestlast viimase kümne aasta jooksul koju tulles avastanud, et tema eluaset on külastanud murdvaras. Seda on sama palju, kui on elanikke Kristiine ja Haabersti linnaosades kokku.

“Kui varguse ohvriks on juba langetud, siis tuleb välja, et materiaalne kahju on hoopiski teisejärguline. Kaks kolmandik neist inimestest hindavad veelgi olulisemaks emotsionaalset kahju, mis tuleneb sellest, et keegi on sinu kodus käinud, sorinud sinu asjades jne,” ütles Pärjala.

Kaotatud kodune turvatunne võibki osutuda kallimaks kui mõni ostetud ese. Turvalisuse huvides tasub välisuks pigem alati lukustada, võtit mati alla mitte jätta ja ka akna alla nähtavale mitte asetata hinnalisi esemeid. Kasuks tulevad head suhtes naabritega.  

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.