"Autojuhid kahjuks ei anna endale aru, mis võib juhtuda, kui nad sõidavad isegi 5 km tunnis lubatust kiiremini. Tagajärjeks võib olla raske kokkupõrge jalakäijaga, jalakäijale võib see lõppeda koguni surmaga."

Põhja prefektuuri patrullpolitseinik Vladimir Kägonen
Oleviste kirik jagas jõulupakke Toiduabi saanud Galina: ma kaotasin mehe, ta pandi põlema (0)
29. detsember 2021
Oleviste kirik jagas hädalistele jõulupakke Foto Mats Õun

„Meie jaoks on kõik linlased võrdsed,“ ütles Oleviste Hoolekande juht Riina Solman, kelle sõnul inimesed ise tunnevad, kas nendel on puudus, kas nad vajavad abi või head sõna.  

Vaata galeriid (32)

„Ma kaotasin mehe, ta pandi põlema,“ ütles 64-aastane Galina. „Elasin Pääsküla prügimäel. Riina Solman on mind kogu aeg aidanud. Ta on tubli naisterahvas ja kõiki hoiab ja aitab. Ta toob inimestele tervist.  

Oleviste pakid aitavad mind väga. Kui kodus ei ole midagi süüa – siit saab abi. Siia on mul küll raske käia, tulin just haiglast välja. Tasakesi ikkagi proovin käia. Lõppeval aastal oli nii head kui halba. Õnneks mind aitavad ka lapsed niipalju kui saavad. Mul on ka lapselapsed. Soovin inimestele kõike head ja tahan, et kõik oleksid õnnelikud. Et ei tehtaks kellelegi halba. Et inimesed aitaks üksteist.“  

„Saime väga toredad kingid,“ lausus 70-aastane Tatjana. „Suur tänu Oleviste kirikule, kes on pensionäride vastu väga lahke. Kõik kulub pühade ajal marjaks ära. Mööduv aasta oli enam-vähem. Aastad lähevad, covidiga saame hakkama – olen vaktsineeritud. Uueks aastaks soovin kõikidele soovide täitumist – kellele tervist, kellele õnne, kellele rõõme.“ 

Inimesed tulid kiriku ukse taha tunde varem

Solman ütles, et neil on väga kahju, et juba teist aastat tuleb üritust teha koroonaviiruse tingimustes. „Peab hoidma kirikus 50 protsenti täituvust ning hajutatuse nõuet tuleb täita,“ lausus ta. „Jõulude ajal külastab meid ligi 800 inimest. Me ei saa inimestele kontserti pakkuda, sest osa inimesi peaks jääma ukse taha. Aga me ei kujuta seda ette talvekülmas miinuskraadidega. Sellepärast me teeme siis toidujagamise.“

Solman selgitas, et juba eile pandi kõik valmis. „Suur tänu kõigile lahketele linlastele, kes käisid poes, ostsid värsket toidukraami,“ rääkis ta. „Suur tänu Karskroonale, meil on kaheksa alust banaane ja tomateid, suur tänu Keskkonnateenustele, kes tõid lihakonservid, teepakid ja väga-väga suur tänu Selveri kauplustele, kes ei toonud meile mitte ainult parim enne märkega leibu saiu, vaid tõid värsket toidukraami, kuivaineid, õli. Meil on väga korralikud toidupakid praegu inimestele välja jagada.“  

Kuigi jõulupakke hakati jagama täna keskpäeval, siis juba hommikul kell 10 oli Oleviste kiriku ukse taga 20 inimest ootamas. „Kui tegime eelmisel aastal Vabariigi sünnipäeva ürituse, siis inimesed tegelikult tahtsid kuulda laulu ja tahtsid rääkida,“ lausus ta. „Ei tulda vaid toiduabi järele, vaid tullakse selle meeleolu ja hea sõna järgi täpselt sama moodi. Nad tahavad ka, et oleks oma kontsert pühade ajal. Tahaks õlatunnet tunda. Kui ongi raske, saad kellelegi öelda, et mul on raske. Siin on mitu prouat, kes on käinud ja rääkinud oma probleemidest. Hea kui keegi kuulab su ära. Vähemalt näed inimesi, kellel on sarnased raskused, et sa ei ole üksinda.“ 

Solman ütles, et koroonaviirus on meid kõiki nii rängalt tabanud.  „Me näeme siin praegu puuduses inimesi,“ lausus ta. „Kõige tähtsam on, et inimene ei tunneks end alandatuna. Kui ta tunneb, et tal on puudus, siis tuleb õlg alla panna. Inimene tuleb väga tihti sellest välja ise. Loomulikult on õpetajaid, kes ütlevad, et me õpetame õpitud abitust sellega. Aga mina usun tegelikult inimese südametunnistusse, et inimene ise teab, millal ta seda abi vajab. Ja kui keegi võtabki kaks pakki või tuleb ringiga tagasi, siis jumal temaga, et ega siis keegi me sellest ju õnnetuks ei jää.“

Külluslikud toidupakid

Solmani sõnul on väga paljud inimesed annetanud toitu. „Täna puudust ei tule, kuigi iga kord on lõpuks ikkagi tulnud keegi viimasel hetkel ja ta ei ole midagi saanud ja kõik on otsas. Aga loodame, et täna nii ei juhtu,“ lausus ta.

Solman ütles, et kindlasti peab toiduseaduse värske pilguga üle vaatama. „Inimesed võivad prügikastist riknenud toitu võtta, aga parim enne kuupäevadega inimesi justkui karistatakse,“ lausus ta. „Kui kuupäev kukub, siis ei ole toit veel halvaks läinud. Tulevaste toidujagamis kappide üle on mul hea meel. Peaks mõtlema selle peale, kellel on toitu puudu. Ja puuduses on ka lapsed, lastega pered. Meil on ka absoluutses vaesuses elavaid inimesi.“  

Toidupaki saanutel tundub Solmani sõnul olevat selline lapselik kommipakirõõm. „Ostsime suured korralikud Kalevi kommikotid,“ rääkis ta. „Pakis on ka kuivaineid, õli, soola, suhkrut, kohvi, lihakonserv, teepakk. Siit saab ka riideannetusi – soojad riided, jalanõud.“  

Solman ütles, et hädaliste aitamist alustas aastast 2001 proua Milvi Aaslaid, keda täna enam meie hulgas pole. „Ta oli minu suur eeskuju,“ lausus Solman. „Juba 2002. aastal korraldasin mina üritust koos oma pinginaabri Liis Porošenkoga, kes oli vahepeal Lootuse külas sõltlasi aitamas. Nüüd on jälle siin tagasi, nii et me teeme seda sellise Oleviste hoolekande tuumikgrupiga aastaid. Üksinda ei tee midagi ära, ikka hulgakesi. On meeldiv näha, et linlased hoolivad ja tahavad, et me seda teeksime. Vahel tundub endale küll, et ei tea, kas on vaja, juba on igal pool abi küll ja veel. Aga tuleb välja, et on.“

Solman soovis kõigile ilusat aastavahetust. „Aitäh kõigile ja olgem tublid, pidagem vastu ja loodame parimat järgmisest aastast,“ lausus ta.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.