"Ei ole normaalne, kui kolm elutähtsat valdkonda ning lisaks kütus, gaas ja elekter võtavad eestlaste sissetulekutest 60 ja rohkem protsenti."

Sirje Potisepp, toiduainetööstuse liidu juhataja
video Muinsuskaitseameti elutööpreemia läks pikaaegsele restauraatorile Jaan Märsile (0)
30. detsember 2021

Tallinna vanalinna väikeses keldris tegutseb selle aasta muinsuskaitse elutööpreemia saanud restauraator Jaan Märss, kes alates 83. aastast töötab Tallinna Linnamuuseumis konservaatori ja metallirestauraatorina.

Muuseum peab Jaan Märssi oma raudvaraks ja tugisambaks, kelle käe alt on käinud läbi lugematu arv museaale. Hetkel on tema töölaual hõbetatud muuseumivara, mida on vaja digiteerimise jaoks puhastada.

“See on nüüd toidu soojana hoidmise nõu, üks inglisepärane asi,” tutvustas Jaan Märss üht töös olevat museaali. “See on nüüd Aino Kallase kollektsioonist ja see tuleb puhastada.”

Linnamuuseumis ei ole museaali, mis enne eksponeerimist ei oleks Jaani käest läbi käinud. Kümme aastat tagasi taastas Märss aga põhiliselt kirikuvara üle Eesti ning peabki kirikulühtrite ja kirikuriistade restaureerimist oma karjääri olulisimaks etapiks.

“Hea vaadata, kuidas inimesed vaatavad, et kuidas see ikkagi niimoodi saab olla. Ega ma ei taasta esialgset välimust, mul on kujunenud oma kirik keset küla, et on nagu kulunud, aga samas hõbe on suhkurvalge näiteks,” kirjeldas Märss.

Märss on tegelikult õppinud arstiteadust, kuid katkestas omal ajal õpingud 5. kursusel. Töö vanade asjadega köitis lihtsalt rohkem. Ise ütleb ta, et restauraatorina temal konkurentsi Eestis ei ole ega pole olnudki.

“Õpetatakse välja väga palju restauraatoreid, aga neid, kellel oleks võimalik praktiseerida, neid on jälle väga vähe,” lausus Märss. “Neist võivad head ametnikud tulla restaureerimisalale, neil on olemas vastavad eelteadmised, aga otseselt käsitööd ei ole võimalik koolis õpetada, vähemalt meil ei ole see õnnestunud.”

Selle aasta muinsuskaitseameti elutööpreemia sai Jaan Märss oma suure kogemuse, tundliku käe ja väga laia tegevusvaldkonna eest, mis hõlmab juveliiritööst sepatööni välja. Jaan on päästnud ning aidanud publiku ette tuua lugematu hulga väärtuslikke objekte. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.