"Tulevikku vaadates tuleks vähemalt kodutarbijad börsipõhisest süsteemist välja suunata. Ainult nii on võimalik kliimaeesmärke tulevikus täitma hakata."

Alar Konist, TalTechi energiatehnoloogia professor
video Tennisist Anett Kontaveit unistab Grand Slami võidust: keskendun nendele asjadele, mida pean väljakul tegema (0)
30. detsember 2021

„Tähtis ongi just see, et keskendun nendele asjadele, mida pean väljakul tegema,“ lausus maailma naiste tennise edetabelis esikümnesse jõudnud tennisist Anett Kontaveit. „Mitte panna nii palju tähele seda, mida vastane teeb või kuidas tema käitub või mis sind selle juures häirib.“ 

Vestlust Anett Kontaveitiga alustas telemagasini „Siin Tallinn“ saatejuht Neeme Raud imetlusavaldusega, kuidas tennisist leiab rahu igas hetkes, ka kõige närvilisemas. Või on see näiline, mis peas toimub? 

Anett Kontaveit: 
Eks tihti on peas selliseid emotsioone, mida võib-olla üritad mitte välja näidata. Tegelikult arvan, et ma olen küllaltki emotsionaalne mängija. Ma ikkagi mingisuguseid emotsioone näitan välja – kui ma olen rahul, kui ma ei ole rahul. Aga tore, et inimestele tundub, et ma kogu aeg väga rahulik olen. 

Neeme Raud: 
Kui palju selles mängus on sellist automaatsust, et ma mõtlengi ainult mängule – see kõik, mis ümberringi on, jätab mind külmaks? Kui palju sa suudad välja lülituda? 

Anett Kontaveit: 
Eks see sõltub mängust, sõltub olukorrast. On väga tähtis, et sa oled just sellel hetkel väljakul ja mõtled mänguliste eesmärkide peale või selle peale, mida sa just tollel hetkel teha tahad. Aga eks alati 100 protsenti muidugi ei õnnestu. 

Neeme Raud: 
Mu intervjuudes on tennisemängijad, kaasa arvatud sina, alati rõhutanud, et ma mängin oma mängu. Tahan alati küsida, mis see sinu mäng on? 

Anett Kontaveit: 
Ma arvan, et tähtis ongi just see, et keskendun nendele asjadele,  mida pean väljakul tegema. Mitte panna nii palju tähele seda, mida vastane teeb või kuidas tema käitub või mis sind selle juures häirib. Seda peab alateadlikult oma mänguplaanis kasutama. Tähtis on just kõige rohkem see, et sa keskendud sellele, mida sina pead tegema. Ei keskendu liiga palju sellele, mida vastane teeb või kuidas vastane mängib. 

Neeme Raud:
Ja siis tuleb vahel ka kaotusi vastu võtta. Vaatamata sellele, et oled esikümnes tuli kaotus mängijale, kes on seal tunduvalt tagapool. Midagi ei ole garanteeritud? 

Anett Kontaveit: 
Muidugi kõik mängijad on väga tugevad, kes on esisajas. Konkurents on väga tihe ja see on ju maailma populaarsem naiste spordiala. Paratamatult see konkurents on väga suur ja eks sellepärast seal ka läbi lüüa on nii raske. Need mängud, mis detsembris peeti – hooaeg oli lõppenud, ma ei olnud veel korralikult trenni teinud. Ei olnud nii tõsised mängud. 

Neeme Raud: 
No puhkepausi on ka vaja. Hooaeg jätkub tuleva aasta alguses Austraalias. Aga räägime veel tennisest. Sa oled seal nagu teatrilaval. Teistel spordialadel jälgib ka telekaamera sportlasi – seal oled sa üksi. Kümned tuhanded, sajad tuhanded, võib-olla miljonid pilgud on sinul. Oledki nagu näitleja. 

Anett Kontaveit: 
Ma arvan, et tunnen ennast küllaltki koduselt juba selle väljaku peal ja nendel areenidel mängides. Olen harjunud selle tähelepanuga toime tulema. Aga ma tunnen, et ma ei näitle seal kedagi teist. Ma teen seal seda, mida ma olen harjutanud kõik need aastad trennides. Väljakul teen seda, mis mul hästi välja tuleb ja mida ma oskan ja milles ma enesekindel olen. 

Neeme Raud: 
Sel aastal võtsid Sa ka väga selge poliitilise positsiooni ühe Hiina tennisisti kaitseks. Nüüd viimastel päevadel on lugeda, et hiinlanna loobus oma varasematest ütlustest, et teda ahistati. Väga segane lugu, aga otsustasid ikkagi, et ka sina pead veel midagi välja ütlema. 

Anett Kontaveit: 
See oli selline ühtne selline tennisemaailma toetus temale. Ma üldiselt väldin selliseid poliitiliste seisukohtade väljaütlemisi. 

Neeme Raud: 
Mis edasi saab? Sa oled juba esikümnes. Varsti oled number üks, loodetavasti. Siin ei ole kahtlust, kui samas tempos järgmisel aastal jätkad. Mis sinu horisondil või mis sinu tähistaevas veel ees sirab? 

Anett Kontaveit: 
Eks ma unistan Grand Slami võidust ja kindlasti tahan alati paremini mängida, kui ma seni olen suutnud. Kindlasti mul tuleb väga raske ja teistsugune hooaeg minu jaoks.  

Neeme Raud: 
Tunned sa suuremat survet kui nüüd sa oled esikümnes? Nüüd on tõesti tähelepanu sinul kui sa saabud sellesse tennisekompleksi. Teatakse, et nüüd on üks meie staaridest kohal. 

Anett Kontaveit: 
Eks üks asi on see, kuidas ma seda ette kujutan, kuidas see võiks olla. Eks ma saan seda järgmisel aasta siis tunda, kuidas see päriselt mind mõjutab või kuidas ma sellega toime tulen. See tuleb kindlasti põnev vaadata, nii mulle endale kui ka kui teistele. 

Neeme Raud: 
Teisel jaanuaril pakid uuesti kohvrid ja siis Australian Open. Jälle suur väljakutse – üks maailma suurtest lahingutest. Kas sa praegu teed ka iga päev pühade ajal trenni kui meie ülejäänud saame kõik hetkeks lõõgastuda? Pead sa ikkagi mõtlema, et varsti see karussell läheb edasi? 

Anett Kontaveit: 
Mul tegelikult on see ettevalmistus võib-olla natukene veninud. Ma arvan, et see pingelangus ja kõik see koormus, mis mul aasta lõpus oli, mõjus mu kehale võib-olla rohkem, kui ma arvasin. Olen küllaltki raskelt seda aega üle elanud, olen päris haige olnud ja ei ole saanud korralikult veel trenni teha, ettevalmistust teha. Eks natuke on selline ärev tunne, sest turniirid kohe-kohe on tulemas. Ma loodan, et nüüd lõpuks kuidagi hakkab keha sellest taastuma ja ma saan mõned nädalad korralikult trenni teha ja siis juba nendeks suurteks turniirideks valmistuda. Muidugi oleks tahtnud juba mitu nädalat tagasi alustada sellise raskema trenni tegemisega.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.