"Autojuhid kahjuks ei anna endale aru, mis võib juhtuda, kui nad sõidavad isegi 5 km tunnis lubatust kiiremini. Tagajärjeks võib olla raske kokkupõrge jalakäijaga, jalakäijale võib see lõppeda koguni surmaga."

Põhja prefektuuri patrullpolitseinik Vladimir Kägonen
fotod Keskturg sai hiigelsuure kangafassaadi (0)
31. detsember 2021
Foto: Claudia Gross

Tallinna Keskturg saab mõne aasta pärast uue kuue, kuid juba enne ehitustööde algust on turu ilme ja mugavused oluliselt paranenud. Hiigelsuur kangafassaad annab aimu, milline uus turg olema saab.

Vaata galeriid (5)

Keskturu juhi Rain Pärna sõnul on korrastustööde eesmärgiks teha turg klientidele ja kauplejatele mugavamaks. “Keskendume uuest aastat uue turuhoone planeerimisele, aga senikaua parandame turu väljanägemist, et ostukogemus oleks võimalikult meeldiv,” ütles turu juht. “Oleme uuendanud parklaosa, et turu külastamise ajaks oleks võimalik auto tasuta parkida. Fassaadiuuendusena kasutame suurt kangast uue turuhoone kavandiga. Ühendasime vana ja uue sissepääsu ja usume, et see aitab paremini aru saada, milline hakkab tulevikus uus turuhoone välja nägema.”

Turg on muutunud paremaks ka kauplejate jaoks. “Suvisel hooajal olid väliturul juba uued kauplemisletid. Suvine ja sügisene hooaeg olid kauplejate hinnangul väga edukad ning mitmed kauplejad on talveks kolinud siseturule. Uuendasime peahoone küttesüsteemi, et talvisel külmal ajal oleks kauplejatel võimalikult mugav oma tööd teha,” ütles Pärn. “Hea on näha, et turg on ka talvisel ajal populaarne koht, kust osta tarvilikku toidu- ja tööstuskaupa.”

Turuhoone ja välialade uuendamine jätkub ka uuel aastal ning kõige positiivsema stsenaariumi korral avatakse uus Keskturg 2025. aastal. Täpsema aja saab paika panna hiljemalt uue hoone ehituse alguseks.

Keskturu arhitektuurikonkursi võitis KOKO Arhitektid

“KOKO Arhitektide tööl on ka väga hästi läbimõeldud etapilisus ning selle lahendusega saab turg edukalt töötada ehitusperioodil,” tõstis võidutöö ühe tugevuse esile tellija, Astri Kinnisvara OÜ juhatuse liige Tarmo Kleimann. Samuti loob arendus tugeva kogukondliku ala, mis Keldrimäel puudub.

Üks töö autoritest, KOKO Arhitektide partner Raivo Kotov rääkis, et neil olid küllatki vabad käed, tuli ainult arvestada tellija ette antud soovidega, kui palju tahetakse  turupinda, kui palju muud kaubanduspinda, ning kui suur ala jääb eluhoonete alla. Linna tingimus oli, et viiendik vabast pinnast kataks haljastus “Me arvestasime ka kohaliku kogukonna arvamustega, mida edastas kohalik asumiselts;” rääkis Kotov. “Nende soov oli, et kogu sellest turu alast ei kujuneks kinnise iseloomuga elamupiirkonda, vaid et see oleks piirkonnakeskus. Sellepärast nägime ette ka ala keskele väljaku, kus võiksid toimuda mitmesugused üritused.”

Balti jaama turu projekteerimise kogemus oli abiks

Balti jaam turu projekteerimisel saadi tema sõnul häid kogemusi, mis kulusid nüüd marjaks ära.  

“Võidutööd tuleb nüüd hakata lihvima ja vaeva näha, et kõik saaks nii, nagu oleks vaja,” rääkis ees ootavast Astri juhatuse liige Tarmo Kleimann. “Võib olla peab mõnes kohas mahtu vähendama, võistlustöö pole veel päris lõplik lahendus. Koko arhitektid on väga hästi lahendanud, kuidas hooned hakkavad sobima uue väljakuga ja meiegi oleme saanud hea kogemuse Balti jaama turult, mis kujunes meile parajaks proovikiviks.”

Kleimann kinnitas, et nad on väga  rahul, sest inimesed on Balti jaama turu omaks võtnud ja seal käib aastas ligi 5 miljonit külastajat. “Loodame, et ka keskturg õnnestub samamoodi.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.