"Ei ole normaalne, kui kolm elutähtsat valdkonda ning lisaks kütus, gaas ja elekter võtavad eestlaste sissetulekutest 60 ja rohkem protsenti."

Sirje Potisepp, toiduainetööstuse liidu juhataja
Abi igaühele Jaanuaris avatakse Keskturul toidujagamiskapp (0)
03. jaanuar 2022

„Meie teenus on mõeldud kõigile inimestele, kes soovivad ära anda oma ülejäänud toitu ning saada kapist toiduabi,“ ütles ringmajandusettevõtte FudLoop OÜ kaasasutaja Tarmo Seliste, kelle sõnul avab ettevõtte oma esimese toidujagamiskapi Tallinnas Keskturul jaanuaris.

„Loodame, et meist on abi nii inimestel, kes vajaksid toiduabi kui ka neile, kes tahavad toidukaupade ostmise kuludelt kokku hoida,“ lausus ta. „Kapist saab erinevalt Toidupangast toitu võtta ja oma üle jäänud toitu annetada kogu aeg.“ 

Toidupangast abi saamise üle otsustab kohaliku omavalitsuse sotsiaaltöötaja, kes edastab inimeste nimekirja kohalikule toidupangale. Kohalik omavalitsus peab olema inimese/ leibkonna abivajadust hinnanud ja sellest tulenevalt määranud mõne rahalise toetuse. KOV sotsiaaltöötajale jääb kaalutlusõigus, kes kõigist kohaliku omavalitsuse toetuste saajatest on eriolukorras ja vajab ka täiendavat toiduabi.

Seliste sõnul on koos vabatahtlikega meeskonnas hetkel üheks inimest. „Inimeste huvi toidujagamiskapi vastu on väga suur – meie Facebooki grupis „Keskturu toidujagamiskapp“ on juba enne kapi avamist ligi 300 liiget. Oma toodete ja teenustega on meid toetanud ligi kümme ettevõtet.“ 

Eesmärk on vähendada toidu raiskamist

FudLoopi asutajate eesmärk on vähendada toidu raiskamist ja seeläbi kaitsta looduskeskkonda. Kuna abiorganisatsioonid suudavad hetkel Eestis päästa hinnanguliselt ainult 15-20% ülejäävast toidust, siis on hädasti vaja uusi lahendusi, et suunata ülejääv 80% söömiskõlblikulikku toit inimtarbimisse, mitte prügikasti. FudLoop loodab anda oma tegevusega panuse ringmajanduse arengusse Eestis ja panustada rohepöörde elluviimisse. 

Seliste ütles, et nad otsivad oma meeskonda vabatahtlikke ja koguvad annetusi, et rahastada kappide ehitust ja katta toidu päästmisega seotud transpordikulusid. Aitamisvõimaluste kohta leiab rohkem infot veebilehelt aadressil http://www.fudloop.ee

Suurema osa Eesti Toidupanga jagatavast toidust moodustab poekettidest päästetud toit, sellele lisanduvad annetatud toit ning Euroopa Liidu toiduabi. Eelmisel aastal saatis Toidupank ringlusse 2,47 miljonit kilo toitu, millest 73 protsenti oli päästetud toit. 

Eesti Toidupanga tegevjuht Piet Boerefijn ütles, et nad on igal aastal jõuludest aastavahetuseni kinni. „Toidupank on tõesti ühel nädalal aastas kinni,“ lausus ta. „Me küll jagame toitu. Oleviste kogudus jagas 700 pakki kodututele, ka meie anname sinna.“  

Koroona segas toidukogumise kampaaniat

Boerefijn tunnistas nukralt, et nad on saanud igal aastal detsembri alguses teha toidukogumise kampaaniat, aga nüüd pole see olnud koroona tõttu võimalik. „Meil on ladu praegu suhteliselt tühi,“ rääkis ta. „Toidupanga kapid on küll endiselt kauplustes olemas ja inimesed annetavad meile. Seda pole aga nii palju kui toidukogumise kampaaniast saab. Siis on meil üle Eesti 100 kauplust ja tuhatkond vabatahtlikku. Oleme saanud tõesti väga palju toitu ja sel aastal kahjuks polnud võimalik seda organiseerida.“  

Toidupangal on üle Eesti 13 500 kliendi nädalas ja möödud aastal oli 40 protsenti rohkem kliente kui varasematel aastatel. Piet Boerefijni sõnul on transport, kontrollimine ja sorteerimine, komplekteerimine vabatahtlikke töö.

„Sellega läheb meil väga hästi,“ lausus ta. „Meil on koolilapsed, pensionärid ja tudengid vabatahtlikeks. Ka firmad tulevad meie juurde üheskoos appi paar tundi pakkima. Isegi ministeeriumid ja ministrid on käinud. Oleme väga tänulikud selle suure abi eest.“

Boerefijn ütles, et igal aastal teenindatakse 20-30 protsenti rohkem inimesi ning toitu on ka rohkem.  „Loomulikult on meil plaanid ka uueks aastaks, aga need pole veel 100 protsenti küpsed,“ ütles ta. „Tahame veelgi laieneda, et rohkematele inimestele, kellel on toiduabi vaja, saaks seda pakkuda.“  

Boerefijn lausus, et koostöö kohalike omavalitsustega läheb väga hästi. „Sotsiaaltöötajad tulevad ise meie juurde ja võtavad pakid kaasa,“ rääkis ta. „Nad annavad meile ka nimekirju abivajajatest ning meie saame juba jagada otse inimestele. Meil on kontakt sotsiaaltöötajatega igapäevane.“  

Soovide kohta tunnistas Boerefijn, et tegelikult oleks Toidupangal rohkem toitu vaja, kuna sel aastal kogumiskampaaniat ei olnud. „Aga läbi Barbora, Rimi ega Selveri e-poodide saab valida midagi ka Toidupangale ja see jõuab meieni,“ lausus ta.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.