"Ei ole normaalne, kui kolm elutähtsat valdkonda ning lisaks kütus, gaas ja elekter võtavad eestlaste sissetulekutest 60 ja rohkem protsenti."

Sirje Potisepp, toiduainetööstuse liidu juhataja
Tallinna lennujaam teenindas mullu 1,3 miljonit reisijat (0)
07. jaanuar 2022
Foto: Ilja Matusihis

Tallinna lennujaam teenindas mullu kokku 1 300 572 reisijat, mida on 50 protsenti rohkem kui 2020. aastal, kuid siiski 60 protsenti vähem kui aastal 2019.

Võrreldes kriisieelse tasemega taastus regulaarreisijate arv keskmiselt 37 protsendi ulatuses ja tšarterreisijate arv 60 protsendi ulatuses, vahendab BNS.

Detsembris läbis lennujaama 166 379 reisijat, mis moodustab 70 protsenti pandeemiaeelsest tasemest. Regulaarlendude keskmine täituvus oli detsembris 56 protsenti.  

Detsember oli hea kuu

Tallinna lennujaama juhatuse esimehe Riivo Tuvikese sõnul oli detsember reisijate arvu mõistes väga hea kuu. “Kui traditsiooniliselt on talv reisimise mõistes madalhooaeg, siis aasta viimane kuu tõi meile üle ootuste hea reisijate arvu, millele aitas kaasa täienenud lennugraafik, mis võimaldas detsembris otselendudega lennata 34 sihtkohta. Pingutame jätkuvalt selle nimel, et pakkuda mitmekesist ning paindlikku lennugraafikut koos kõrge teeninduskvaliteediga ning seda suurem on rõõm, et reisijad meid jätkuvalt usaldavad ning on valinud Tallinna lennujaama oma reisi algus ja lõpp-punktiks,” märkis Tuvike.  

Aasta lõpus lendas Tallinna lennujaamast regulaarliinidel 12 lennufirmat. Suurima turuosaga oli detsembris Ryanair, kellega lendas 23 protsenti kõigist reisijatest. Odavlennufirmade teenuseid kasutas kokku 36 protsenti reisijatest. Peamised otselendude sihtkohad olid Helsingi, Riia, Frankfurt ja Stockolm. Tšarterreisijatest suundus 80 protsenti Egiptusesse ja 20 protsenti Kanaari saartele. 

Tuvikese sõnul annab lõppev aasta julgust ning kindlust, et lennundus on taastumise teel. “Käesolevale aastale läheme vastu eesmärgiga teenindada aasta lõpuks 2,5 miljonit reisijat,” ütles ta.

Kõige rohkem reisijaid vedas Air Baltic

Seoses koroonaviiruse leviku ja sellega seotud piirangutega algas lennunduses 2021. aasta nõudluse madalseisus. Reisijate arv moodustas esimeses kvartalis vaid 14 protsenti ning teises kvartalis 22 protsenti pandeemiaeelsest tasemest.

Reisijate arvu järk-järgulist taastumist teisel poolaastal mõjutas oluliselt Euroopa Liidu ühtse koroonapassi kasutuselevõtt, mis ühtlustas ja lihtsustas reisimisele seatavaid reegleid. Selle toel moodustas juulis reisijate arv kriisieelsest tasemest juba 50 protsenti ning jõudis detsembris 70 protsendi tasemele. 

Aasta lõikes on kõige rohkem ehk 22 protsenti reisijaid vedanud Air Baltic, odavlennufirmade osakaal oli kokku 24 protsenti. Uue lennufirmana alustas Tallinna lendamist Lufthansa gruppi kuuluv Šveitsi lennufirma Swiss, mis käivitas juulist regulaarliini Zürichi ja Tallinna vahel.

Mitmeid uusi liine avasid odavlennufirmad Ryanair ja Wizz Air, sealhulgas Rooma, Napoli, Barcelona, Billund ja Liverpool. Aasta jooksul toimusid regulaarlennud 40 sihtkohta, millele lisandusid regulaarsed tšarterlennud.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.