"Ei ole normaalne, kui kolm elutähtsat valdkonda ning lisaks kütus, gaas ja elekter võtavad eestlaste sissetulekutest 60 ja rohkem protsenti."

Sirje Potisepp, toiduainetööstuse liidu juhataja
Tallinna Sadama reisijate arv vähenes mullu 18 protsenti (0)
07. jaanuar 2022
Foto: Ilja Matusihis

2021. aastal läbis Tallinna Sadama sadamaid kokku 22,4 miljonit tonni kaupa ning 3,5 miljonit reisijat; kaubamaht kasvas aastavõrdluses 5 protsenti, reisijate arv aga kahanes 18 protsendi võrra.

Kaubamahu kasvu vedas ro-ro ja puistlasti mahtude kasv. Reisijate arv vähenes pandeemia mõjul, samas laevakülastuste arv kasvas 4 protsenti tänu kaubaveo jätkumisele rahvusvahelistel reisiliinidel, vahendab BNS.

Eesti mandri ja suursaarte vaheline reisijate arv ja sõidukite arv taastus eelmise aasta pandeemia liikumispiirangutest saartele kasvades vastavalt 12 protsenti ja 14 protsenti. Jäämurdja Botnica prahipäevade arv vähenes 5 protsenti seoses Kanada projekti lühema prahiperioodiga neljandas kvartalis. 

Neljandas kvartalis oli Tallinna Sadama kaubamaht 4,7 miljonit tonni ja sadamaid läbis 1,2 miljonit reisijat. Võrreldes eelmise aasta neljanda kvartaliga kasvas reisijate arv 93 protsenti Helsingi ja Stockholmi liinide toel, samas kaubamaht langes 19 protsenti.

Laevakülastuste arv kasvas 2 protsenti 1809 külastuseni. Eesti mandri ja suursaarte vaheline reisijate ja sõidukite arv kasvas 7 protsenti ja jäämurdja Botnica kasutusmäär oli 33 protsenti.

Neljanda kvartali kaubamaht langes eelkõige vedellasti ja puistlasti vähenemise tõttu. Puitlasti langus tulenes peamiselt teravilja ja väetiste mahtude vähenemisest. “Vedellasti langus neljandas kvartalis oli tingitud üldisest nõudluse langustrendist vedellasti terminalide teenuste osas, kuna kauba tulevikuhind on odavam tänasest hinnast. Samuti mõjutas terminalioperaatoreid energiahindade järsk kasv,” ütles Tallinna Sadama juhatuse esimees Valdo Kalm.

“Aasta kokkuvõttes kasvatasime kaubamahtu 5 protsenti, seda toetas ro-ro kaupade rekordiline maht,” lisas ta.

Reisijate arv kasvas neljandas kvartalis hüppeliselt 93 protsenti, kuid aasta kokkuvõttes oli langus siiski 18 protsenti tulenevalt COVID-19 pandeemiaga seotud liikumispiirangutest ning ebastabiilsest olukorrast tingitud inimeste kindlustunde ja reisimise vähenemisest.

“Pandeemia-aegses ehk teise kuni neljanda kvartali kokkuvõttes oli meil tänavu reisijaid siiski 14 protsenti enam kui eelmisel aastal aprillist detsembrini, seega võib öelda, et paindlikumad piirangud ja inimeste olukorraga kohanemine on aidanud reisijate mahtu tublisti taastada, kuid see on toimunud oodatust aeglasemas tempos. Märgilise panuse taastumisse andis Tallinn–Stockholmi liini taasavamine juulis ning kruiisireisijate naasmine Tallinna,” märkis Kalm.

Reisiparvlaevadega reisiti Eesti suursaartele rohkem kui eelmisel aastal. Jäämurdja Botnica jätkas eelmise aastaga samal kursil, kuid naasis suvetöölt Kanadast Baffini saare lähedalt pisut varem kui eelmisel aastal.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.