"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
Tallinna suusarajad ootavad külastajaid (0)
07. jaanuar 2022
Foto: Mats Õun

„Nõmme-Harku terviserajal on hea seis nii Nõmme Spordikeskuse juures kunstlumega ringil kui ka loodusliku lumega Harku ringil. Pirita terviserajal on hea seis nii kunstlumega osal kui ka looduslikul lumel,“ ütles sihtasutuse Eesti Terviserajad juhataja Alo Lõoke, kelle sõnul järgnes õnneks vahepealsele sulale lumesadu ja loodusliku lumega rajad said taas heasse sõidukorda.

Lõoke märkis, et looduslikust lumest sõltuvad Tallinnas Järve, Õismäe raba, Merimetsa, Pae Pargi ja Sütiste terviserajad.

„Kõik rajad on saanud viimaste hooldustega heasse seisu ja klassikajälje,“ lausus ta. „Pae Pargis on linnaosavalitsuse juures nõlval hetkel klassikajäljeks liiga vähe lund, et sinna seda rada teha ei saanud.“

Tallinna kõige populaarsemad suusarajad on Nõmme-Harku ja Pirita. „Mõlemas keskuses toodetakse igal aastal ka kunstlund ja on suusalaenutus ja muud teenused, mis teevad radade kasutamise mugavaks,“ sõnas Lõoke.

Loodusliku lumega rajad asuvad Järvel (parklad Merko maja juures ja Viljandi mnt raudtee ülesõidu juures), Õismäe rabas (parklad Vana-Rannamõisa teel ja Vabaõhumuuseumi teel), Merimetsas (Stroomi ranna juures), Pae Pargis ja Sütistes. Sütiste rada algab SK Nord hoone juurest Tervise 21 ja seal on ka suusalaenutus.

Lisaks kutsub Alo Lõoke kõiki kogenud suusatajaid rajal mõnele algajale head soovitust andma või toetava sõnaga kiitma.

Suusaradade jooksvat infot seisukorra kohta leiab www.terviserajad.ee lehelt.

100 suusatundi nädalaga

Eesti Suusaliit käivitab järgmisel nädalal kampaania “100 suusatundi”, mille käigus annavad Eesti parimad suusatreenerid kõigis maakondades lastele, noortele ja täiskasvanutele tasuta suusatunde.

Kõik huvilised saavad nädala jooksul proovida ja oskusi lihvida nii murdmaasuusatamises, mäesuusatamises, lumelauas, freestyle-suusatamises kui ka suusahüpetes.

“Eelmise aasta lõpus tähistas Eesti Suusaliit 100. juubelit. Tahame samas vaimus jätkata, mistõttu viime järgmise nädala jooksul läbi ligikaudu 100 suusatundi. Ettevõtmise eesmärk on kasutada ära lumerikast talve, tutvustada inimestele Eesti Terviseradasid ning populariseerida nii ägedat ala nagu suusasport,” ütles Eesti Suusaliidu juhatuse liige, kampaania eestvedaja Vahur Teppan, kes viib ka ise Tartus mitmeid suusatunde läbi.

Peamine fookus päris algajatel

Teppan märkis, et ehkki nad ootavad osalema kõiki huvilisi, on fookus suunatud eelkõige lastele ja neile algajatele, kes satuvad suusarajale harva või üldse mitte.

“Eesti inimeste keskmine suusaoskus on maailma mõistes kindlasti tipus, ka Norra ja Soomega võrreldes pole meil midagi häbeneda. Samas on palju ka neid, kes tahaksid, aga puudulike oskuste ja kogemuste tõttu kardavad suusarajale minna,” selgitas Teppan.

„100 suusatunni” kampaania eesmärk ongi Teppani sõnul pakkuda neile julgustust ning esmaseid teadmisi ja oskusi, et suusarajal hoog sisse saada, seda nii klassikalises kui ka vabastiilis

Ehkki teravik on suunatud alustajatele, täpsustas Teppan, et nad korraldavad mitmeid tunde ka edasijõudnutele, kes saavad olemasolevaid oskusi paremaks lihvida ja treeneritelt spetsiifilisemaid küsimusi küsida. Lisaks murdmaasuusatamisele saavad huvilised “100 suusatunni” raames proovida ka mäesuusatamist, lumelaudu ja isegi suusahüppeid.

Algatus aitab inimesi suusarajale tuua

Alo Lõokese sõnul on kampaania hea panus, et inimesi suusatama julgustada. „ See on tore panus, millega saame julgustada rohkem inimesi suusatama tulema ja saama vajalikku algõpet ja soovitusi, et kohe alguses ennast kindlalt tunda,“ sõnas ta.

„Vähese suusakogemusega inimestele on vaja anda natukene nippe ning edasi on juba lihtsam ja näod rõõmsad. Meil on iga liikuja üle hea meel ja tehnilised oskused erinevatel aladel tulevad ainult kasuks.“

Suusahüppetunnid toimuvad Mustamäel Tallinnas, Apteekrimäel Otepääl ja Andsumäel Võrus, kus saab nõlvahüpet teha. Julgematel on võimalik proovida ka K-10 meetri mäge.

“100 suusatunni” üritused algavad 10. jaanuaril ja kestavad 16. jaanuarini. Kampaania raames viiakse üle Eesti – Saaremaast Narvani ja Võrust Tallinnani – praeguse seisuga läbi 86 suusatundi ning tundide arv täieneb. Oma oskusi ja teadmisi annavad edasi 57 Eesti murdmaasuusa-, mäesuusa-, freestyle- ja suusahüppetreenerit, kes seda tööd ka igapäevaselt teevad.

Kõik suusatunnid on huvilistele tasuta ja ilma eelnevalt registreerimata. Murdmaasuusatundidest osavõtjatel peab aga olema enda varustus, st suusad, kepid, saapad ja soovitavalt ka sportlik riietus.

Kel varustust pole, saab seda rentida suusakeskustest, mis asuvad tavaliselt suusatundide kogunemiskohtade läheduses. Sama kehtib ka mäesuusa-, freestyle- ja lumelauatundide puhul, osades kohtades lisandub veel mäepileti hind. Suusahüppetundides saab varustuse tasuta kohapeal.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.