"Praegu peaksime olema õnnelikud, et meil seda energiat kasvõi sellise hinnaga veel võtta on. Tulevikus on küsimus pigem see, kes energiat üldse saab."

Alar Konist, Tallinna tehnikaülikooli energiatehnoloogia instituudi professor
Arendaja: energiatõhususega tuleb arvestada juba ehituse planeerimisel (1)
08. jaanuar 2022
Harju elu

Kaamos Kinnisvara juht Taimo Mureri sõnul tuleb energiatõhususe eesmärki arvesse võtta juba ehituse planeerimisel, alates krundi valimisest ning arhitektuurilise lahenduse kavandamisest, kuna nii on säästlike ülalpidamiskuludega maja ehitamine tunduvalt lihtsam. 

Mureri tõi pressiteates välja, et eluasemete kasutamine ja nende ehitamine moodustab täna umbes poole kogu maailma looduslike ressursside kasutamisest ning umbes 40 protsenti kogu energiatarbimisest ning vaid rohelisema kinnisvaraarendusega saab vähendada sektori süsiniku jalajälge ja ehitada säästlikumaid elamispindu.

Kuigi kinnisvaraarenduses on roheline ja jätkusuutlik mõõde valitsenud juba kümmekond aasta ja Mureri sõnul Eestis nii öelda juba hügieeninõudeks muutunud, siis pole Lätis sellele veel sedavõrd suurt tähelepanu omistatud. 

“Kui 2021. aastast alates kehtib ka Lätis A-energiaklassi nõue uutele eluhoonetele, siis päiksepargi lahendus hoone katusel on sealsel turul võrdlemisi unikaalne. See tähendab, et lahendused, mis Eestis on saamas tavapraktikaks, on täna heaks eeskujuks ka naabritele,” märkis Murer. 

Jätkusuutlikkus kinnisvaraarenduses hõlmab tema sõnul keskkonnasõbralike projekteerimistehnikate, materjalide ja tehnoloogiate kaasamist. Selle asemel, et kasutada materjale, mis suurendavad arenduse süsiniku jalajälge, on säästva kinnisvaraarenduse eesmärk vähendada ehitatava hoone mõju keskkonnale, alates kasutatud materjalidest kuni igapäevatoiminguteni. Seega säästev arendamine ei seisne tema hinnangul vaid madala keskkonna mõjuga ehitamises, aga ka hoone eluea ja ühtlasi inimeste eluolu parandamises.

“Uued ringmajanduse lahendused ja taastuvenergiavõimaluste, nagu päikeseenergia kasutamine hoiab kütte ja muud kommunaalkulud madalad,” lisas ta. 

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

ehitaja
8. jaan. 2022 20:00
https://www.ohtuleht.ee/828043/ka-esimene-maja-ei-pea-minema-vaenlasele