"Ei ole normaalne, kui kolm elutähtsat valdkonda ning lisaks kütus, gaas ja elekter võtavad eestlaste sissetulekutest 60 ja rohkem protsenti."

Sirje Potisepp, toiduainetööstuse liidu juhataja
Luminor: alustavad investorid teevad börsi kõikumise tingimustes vigu (0)
09. jaanuar 2022
Scanpix

Luminor Pensionsi riskijuht Anton Skvortsovi sõnul võib mõte börsil investeerimisest tekitada algajas investoris hirmu ning seetõttu avaldavad emotsionaalsed otsused inimese investeeringutele tihtilugu suuremat mõju kui aktsiahindade kõikumised.

“Börsil tuleb ikka ette kõikumisi. Aktsiate hinnad, mille määravad nende pakkumine ja nõudlus, on pidevas muutumises. Kui mõne firma kasum aja jooksul kasvab, siis tavaliselt suureneb ka selle aktsiate väärtus, aga erinevatel põhjustel võib firma olukord ka halveneda, mis mõjub selle aktsiate väärtusele negatiivselt,” märkis Skvortsov pressiteates.

Skvortsovi hinnangul teevad inimesed tihti just börsi suuremate kõikumiste juures emotsioonidest tingitud valesid otsuseid. “Aktsiahindade kukkumisel hakkavad inimesed oma investeeringuid paaniliselt müüma ja kui hinnad kasvavad, siis vastupidi – hakatakse ostma. Ehk selle asemel, et osta kaupa allahindluse ajal, otsustab inimene osta toote täishinnaga,” rääkis riskijuht ning lisas, et ajalooliselt on maailma aktsiad igast langusest taastunud. 

Tema sõnul on tark pikemas perspektiivis sellistele lühiajalistele kõikumistele mitte tähelepanu pöörata ja lasta oma investeeringutel rahulikult kasvada. Sellised lühiajalised kõikumised õigesti valitud investeeringuid ei mõjuta, samuti aitavad kõikumised investeerijatel ka raha teenida. 

“Valitud investeerimishorisont võiks olla vähemalt kolm aastat – alles siis on võimalik tunda turu üldise kasvu mõju. Päevased investeeringud ja kauplemised jälgivad kiiremaid trende, aga need nõuavad investorilt paremaid teadmisi ning oskusi. Lühiajalise kauplemise juures on ühe inimese võit alati kellegi kaotus ning nii kaubeldes tuleb rinda pista suure stressi ja konkurentsiga,” nentis Skvortsov.

Kõige targem oleks tema sõnul investeerida regulaarselt pikema aja jooksul ning alustajale on kõige lihtsam ja turvalisem regulaarselt investeerida kolmandasse pensionisambasse, mis on oma sisult nagu tavaline investeerimisfond.

“Kolmandas sambas kogumisel aga tulevad appi maksusoodustused, sest riik maksab kolmandasse sambasse pandud rahalt tulumaksu tagasi. Ning kindlasti tasub meeles pidada, et pikaajalisel investeerimisel ei peaks laskma ennast kõigutada fondide lühiajalistest langusperioodidest. Need pikemaajalisi investeeringuid ei mõjuta,” lisas Skvortsov.

Riskijuht soovitab enne investeerimist määrata endale kindel siht. “Tasub paika panna, millist eesmärki ja millise aja jooksul soovitakse saavutada. Valitud sihti mõjutab kindlasti ka investeerija riskijulgus ehk kui palju ollakse võimeline taluma hinnakõikumisi ja vältima valesid emotsionaalseid otsuseid,” ütles Skvortsov. 

Investeerimisvalikuid tehes on väga oluline hajutada oma portfelli erinevate aktsiate ja vajadusel ka varaklasside vahel, sest ainult ühte aktsiasse investeerides võetakse liiga suur risk. “Näiteks naftatootjad saavad hetkel hinnatõusust suurema tulu ja nende aktsiate hinnad kasvavad, aga näiteks suurema kütusekuluga lennufirmade aktsiad võivad kannatada,” tõi Skvortsov välja.

Tema sõnul sunnivad suuremad kulud lennufirmasid tõstma oma piletihindu ja kui inimesed hakkavad sellevõrra vähem reisima, siis see mõjutab tugevasti firma kasumit. Kui ettevõte teenib vähem, on ka tema aktsiad vähem väärt.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.