"Tantsimine on ju kogu inimkonnale üldomane nähtus. Seepärast on tantsukunst ka väga suures osas rahvusvaheline."

Rahvatantsu propageerija Sille Kapper-Tiisler
JÜRI ENNET ALKOHOLISMI KASVUST: toimetuleku ebavõrdsuse muremägesid lammutavad eestlased alkoholiga (2)
10. jaanuar 2022
Foto: Pixabay

„Kui rahva hulgas toimub polariseerumine eluga toimetuleku, jõukuse-vaesuse tasandil, siis hakatakse muresid tihti alkoholi uputama,“ ütles psühhiaater Jüri Ennet, kelle hinnangul on alkoholi kuritarvitamine Eestis endiselt suur ja vajab tõsist sekkumist. Alkoholismi kasvu näitab Tallinnas nii kainestusmaja rekordilised 7100 klienti möödunud aastal kui ka munitsipaalpolitsei tehtud väärteoprotokollide arvukuse kasv.

„Näitleja Paul Pinna ütles omal ajal, et napsukese võib teha siis kui kõik vägagi korras on. Probleemide korral – ei tilkagi, et probleeme kainelt ja targalt lahendada,“ lausus Ennet.

Kui tavapärastel aastatel on Tallinna kainestusmajas olnud igal aastal 5000-6000 kliendi vahel, siis möödunud aastal tuli politseil kainenema toimetada juba üle 7100 inimese, mis tähistab uut negatiivset rekordit.

Tervise Arengu Instituudi alkoholi ja tubaka valdkonna juht Anneli Sammeli sõnul on tegemist mitmete põhjustega, mis kombinatsioonis suurendavad alkoholi tarvitamist. „Selleks on Inimeste vaimne väsimus, frustratsioon ja lootusetus, mis paneb inimesi otsima leevendust oma muredele ja ebameeldivatele mõtetele,“ lausus ta.

Sammeli sõnul puuduvad paljudel oskused või suutlikkus oma stressi muul moel juhtida ja siis kasutatakse alkoholi kui kiiret ja kättesaadavat tuimestit. „Kindlasti suurendab tarvitamist alkoholi odav hind võrreldes sissetulekute suurenemisega ja selle lihtne kättesaadavus,“ lausus ta.

Sammeli sõnul on alkohol selgelt liiga kättesaadav kõikjal üle Eesti. „Samuti on halvenenud olukord alaealistele alkoholi müügi osas,“ rääkis ta. „Seda soodustab arusaadavatel põhjustel maski kandmine, kuid probleem on ka automaatsete kassade kasutamine. Ilmselt vajaks uurimist ka kaugmüügi teema, mille kohta ei ole meil hetkel andmeid, kuid mis Covidi ajal on muutnud paljude inimeste harjumusi.“

Jüri Ennet. Foto: Scanpix

Talv suvest veel hullem

Psühhiaater Jüri Ennet ütles, et talvine ja aastavahetuse-aegne alkoholi tarvitamine on teatud mõttes isegi suvisest hullem.

„Jaanipäeval on kombeks, et seltskonnas oleks nn kaine autojuht,“ lausus ta. „Uusaasta perioodil on kahjuks kained autojuhid seltskonnast kadunud ja sellevõrra probleemid tõsisemad. Aastavahetusel on inimeste nn hingeväravad lahti ja inimene on psüühiliselt vastuvõtlikum sotsiaalsele survele, reklaamile TV-s, meedias.“

Enneti sõnul võtavad napsu nüüd lisaks vaestele ka jõukad – neilgi omad psüühilised pinged mis vajavad napsuga leevendamist. „Need mureviirused ja mureprobleemid liiguvad aastavahetusel avatud hingeväravatest meie psüühika sügavustesse ning mõjutavad  meie depressioone, stressi, eneseusu alanemist, sisemise Mina mõranemist,“ loetles Jüri Ennet.

Enneti sõnul on võitluses alkoholismiga meedia ja riigitüüril olevate inimeste eeskuju sõnulseletamatu tähtsusega. “Väga tähtsad on nende ütlemised, tegutsemised, rahva julgustamine konkreetsete meetmete abil. Alkohol olgu maitseaine ja tervisenaps olgu vaid pitsikene – nagu tarkadele kombeks,“ lausus ta.

Enneti sõnul on vaja alkoholi (ka narkootikumide) kuritarvitamisega vaja jätkuvalt tegeleda. „See on meie ühine probleem, meie kõigi probleem  –  liiklustraumad, roolijoodikud, koduvägivald,“ rääkis ta. „Vaid üheskoos on võimallik viinakatku vähendada ja kõrvaldada. Juhtide sportlik eeskuju on jätkuvalt ja ülimalt vajalik. Vajalik on ka ühiskonna polariseerumise negatiivseid aspekte konkreetselt kõrvaldada, põhjusi mõjutades.“

MUPO: alkoholi tarvitamine on kasvanud

Tallinna Munitsipaalpolitsei Ameti avalike suhete peaspetsialist Meeli Hunt tõdes alkoholi kuritarvitamist kommenteerides, et ka MUPO jaoks on alkoholi tarbimise kasv märgatav, seda just eriti suvekuudel.

„MUPO patrullid pöörasid möödunud aastal alkoholi tarbimisele avalikus ruumis erilist tähelepanu,“ sõnas ta. „Lisaks ennetustööle ja suulise hoiatusega lõppenud juhtumitele vormistati 215 väärteoprotokolli. See on kindlasti oluliselt suurem tõus võrreldes varasemate aastatega.“

Hunt ütles, et peamiselt on napsitajatega probleeme seal, kus asuvad suuremad alkoholi müüvad kauplused. „Tõmbekohad on Balti Jaam ja selle ümbrus, Keskturu ümbrus, Lasnamäel ja Mustamäel  kindlad kauplused, mille ümber alkoholi tarbivad inimesed kogunevad. Suveperioodil tarvitatakse alkoholi meelsasti parkides,“ kirjeldas ta.

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

kahtlane kraam
11. jaan. 2022 20:11
Kuigi alkohol on aastast 1988 lisatud kantserogeensete ehk vähki tekitavate ainete loetellu, ei teadvusta inimesed sageli alkoholitarvitamist kui vähi riskifaktorit. Vähkkasvajate tekkemehhanism võib küll erinev olla, aga seos alkoholiga on leitud vähemalt seitsme vähiliigi puhul: suuõõne vähk, neeluvähk, söögitoruvähk, kõrivähk, rinnavähk, soolevähk, maksavähk. https://alkoinfo.ee/et/moju/alkoholi-moju-tervisele/vahkkasvajad/
nentija
10. jaan. 2022 20:20
Alkohol on ülivõimsalt kõige kummalisem ja vasturääkivusi täis aine/toode/jook, mida inimene on kunagi tarbinud. Aastatuhandeid on seda joodud, samas alles viimased kolm-neli aastakümmet on meieni toonud teaduslikud avastused, mis on näidanud, kui suur on selle aine negatiivne mõju inimorganismile. Kaks suurimat uut teadmist peituvad sõnades teratogeen ja kantserogeen. Teratogeen viitab aine mõjule (avastati 1970. aastate keskel), mis kahjustab loote arengut selle arenguperioodil. Alkoholi kantserogeenne ehk vähkitekitav mõju avastati alles 1980. a-te lõpus ning täna teatakse otsest seost alkoholi tarvitamise ja seitsme erineva vähivormi vahel. Kusjuures mõlemad toimed algavad väikeste ja niinimetatud mõõdukate koguste puhul. Risk kasvab loomulikult vastavalt tarbitud koguste kasvule. https://www.terviseinfo.ee/et/blogi/4313-passiivne-joomine-pere-ja-kodu-kontekstis