"Ei ole normaalne, kui kolm elutähtsat valdkonda ning lisaks kütus, gaas ja elekter võtavad eestlaste sissetulekutest 60 ja rohkem protsenti."

Sirje Potisepp, toiduainetööstuse liidu juhataja
Kliimapaketi mõju riigieelarvele ja majandusele Savisaar: meil on vaja riigikogu ametlikke seisukohti, et saaks üldse Euroopas suu lahti teha (1)
10. jaanuar 2022
Erki Savisaar. Foto: Scanpix

Keskkonnaminister Erki Savisaare sõnul on esialgu veel tegemist kliimapaketi “Fit for 55” kavandiga, mille üle läbirääkimised alles käivad. „See kliimapakett ei ole lõplik ega lukus,“ ütles ta. „Meil ei ole riigikogu kinnitatud ametlikke seisukohti ning neid on vaja selleks, et Euroopa tasemel saaks üldse suu lahti teha.“

Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjon arutas tänasel avalikul istungil koos majandus- ja taristuminister Taavi Aasa ning keskkonnaminister Erki Savisaarega valitsuse kliimapaketi mõju riigieelarvele ja majandusele.

Keskkonnaministeeriumi asekantsleri Kristi Klaasi sõnul on oluline mõista, et kuigi kliimapaketi “Fit for 55” üldine raamistik on Euroopa Liidu poolt ette antud, peavad kõik liikmesriigid saama ise otsustada, kuidas nad kliimaeesmärke täidavad. „Iga riik on erinev ja iga majandus töötab erinevalt,“ sedastas ta.

Kliimapaketi eesmärk on vähendada  kasvuhoonegaaside heidet

Valitsus kiitis Eesti seisukohad kliimapaketi “Fit for 55” kohta heaks mullu novembris. Kliimapaketi eesmärk on vähendada kasvuhoonegaaside heidet aastaks 2030 55 protsenti.

Keskkonnaminister Erki Savisaare sõnul on esialgu veel tegemist kavandiga, mille üle läbirääkimised alles käivad. „See kliimapakett ei ole lõplik ega lukus,“ ütles ta. „Meil ei ole riigikogu kinnitatud ametlikke seisukohti ning neid on vaja selleks, et Euroopa tasemel saaks üldse suu lahti teha.“

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas tõi esile, et kliimapaketi eesmärk on vähendada  kasvuhoonegaaside heidet üle euroopa 55 protsenti, samas Eesti on ise juba neid heitmeid vähendanud 72 protsenti.

Aasa sõnul on vaja tähelepanu pöörata mõningatele probleemidele. „Kõige suurem probleem on transpordisektor, kus juba eelmine eesmärk oli piisavalt ambitsioonikas,“ lausus ta.

Teine suurem murekoht on Aasa sõnul kõik, mis on seotud merendusega, kus kõik muutused peaksid aset leidma ainult läbi Rahvusvahelise Mereorganisatsiooni ning kehtima kõigile võrdselt. „Vaja on, et muutused tuleks kõikjale,” lausus ta. “Kui teha ainult Euroopas või Läänemere piirkonnas, võime kahjustada oma ettevõtete ja sadamate konkurentsivõimet.“

Aas tõi näiteks, et kui kehtestatakse teatud reeglid laevadele, mis külastavad Euroopa sadamaid, siis näiteks Sillamäel asuva sadama asemel suunduks nood naabruses asuvatesse Vene sadamatesse ning keskkonnale sellega mingit reaalset kasu ei oleks.

Aas: põllumajanduseesmärk pole Eestis täidetav

Aas aga nentis, et läbirääkimised saavad tõenäoliselt olema pikad, kuna mitmed riigid leiavad, et nende jaoks on kas üks või teine samm liialt ambitsioonikas.

Kolmanda murekohana toob Aas välja põllumajanduse. „Eestile pandud eesmärgid ei ole siin isegi teoreetiliselt täidetavad,“ lausus ta.

Klaasi sõnul liigub maailm tahes tahtmata selles suunas, et pakkuda inimestele võimalikult head ja tervislikku elukeskkonda ning sellega arvestavad ka erinevad ettevõtted. „Meil on juba praegu ettevõtteid, kes ootavad kliimapaketi rakendamist kuna nende ärimudel juba arvestab sellega, et keskkonda võimalikult vähe kahjustada,“ ütles ta. „Meie huvi on selliseid ettevõtteid aina rohkem toetada, et neid juurde tekiks.“

Savisaare sõnul on tähtis konstruktiivselt edasi liikuda, mitte tekitada tarbetut vastuseisu. „Meie eesmärk on hoida seda paketti tervikuna nõnda, et see oleks üheselt vastu võetud,“ lausus ta. „Kui me sellele vastu seisame, siis hakatakse seda õigusaktide kaupa Euroopa Parlamendis vastu võtma ja siis ei ole meie häälel enam sama kaalu.“

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Eesmärk ei ole täidetav
11. jaan. 2022 10:09
Nõuka ajal võeti tihti eesmärgiks `` viisaastak nelja aastaga ´´ , Ansipi eesmärk oli `` mõne aastaga maailma viie rikkama riigi hulka `` jne.. Keegi ei keela võtta jõukohaseid eesmärke. Savisaare eesmärk on rannakaitseala vähendamine, mis on rannarahvale vastuvõtmatu ja üldse üks tobedamaid ´´eesmärke´´ . Jõudu mõtlemiseks, härrad ministrid !