"Ei ole normaalne, kui kolm elutähtsat valdkonda ning lisaks kütus, gaas ja elekter võtavad eestlaste sissetulekutest 60 ja rohkem protsenti."

Sirje Potisepp, toiduainetööstuse liidu juhataja
Karis: Euroopat ei saa lõhestada uuesti raudse eesriidega (5)
12. jaanuar 2022
Foto: Albert Truuväärt

Kolmapäeval ja neljapäeval Brüsselisse töövisiidile siirduv president Alar Karis märkis enne kohtumist NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga, et Euroopat ei saa lõhestada uuesti raudse eesriidega.

Karisel on plaanis rääkida Euroopa julgeolekust ning NATO suhetest Venemaaga. Kolmapäeval kohtub Eesti riigipea ka Belgia kuninga Philippe I-ga, vahendab BNS.

Presidendi julgeolekunõunik Liis Mure rõhutas, et president Karise kohtumise fookus NATO peasekretäri Stoltenbergiga on Euroopa teraval julgeolekuolukorral, Venemaa sõjalisel tegevusel Ukraina piiridel ning NATO-Vene suhtlusel.

„Eesti riigipea kohtumine praegu NATO peasekretäriga kannab sõnumit, et nähtavalt tugev, ühtne ja usutav NATO on Euroopa julgeolekule ja oma liitlastele ülioluline. Väljast tulnud sekkumine alliansi tegevusse ja otsustesse on vastuvõetamatu, “ sõnas Liis Mure. “NATO ei lase Euroopat lõhestada uuesti raudse eesriidega, mille ühele poole jäävad riigid, kes saavad oma saatuse ja valikute üle ise otsustada ning teisele poole need, kellelt see vabadus on võetud. See on üks president Karise sõnumeid Brüsselis ja samal arvamusel on kogu NATO.”

Neljapäevahommikusele president Karise ja NATO peasekretäri Jens Stoltenbergi kohtumisele järgneb nende ühine pressikonverents. See algab Eesti aja järgi kell 11.15 ning ülekannet pressikonverentsist on võimalik jälgida NATO veebilehel: https://www.nato.int/ .

Eesti riigipeal on plaanis kohtuda ka NATO abipeasekretäriga luure- ja julgeolekuküsimustes David Cattleriga. President Karis kohtub ka NATO-s töötavate eestlastega ning Eesti alalistes esindustest EL-i ja NATO juures töötavate diplomaatide ja ametnikega.

President Karis jõuab Eestisse tagasi neljapäeva õhtul.

Kommentaarid (5)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

tseremooniameister
12. jaan. 2022 14:28
https://uueduudised.ee/uudis/maailm/nato-valmistub-minema-lahingusse-vikerkaarelippude-all/
dollaroff
12. jaan. 2022 14:11
NATO vägede ülemjuhataja Kosovos kindral Weseli Clark tunnistas CNN-i saates juulis 1999: "Moodsas Euroopas pole homogeensetel rahvusriikidel kohta. See oli XIX sajandi idee, XXI sajandil aga viljeleme me multikulturalismi, rajades multietnilisi riike." http://whitegenocideproject.com/about-white-genocide/ “There is no place in modern Europe for ethnically pure states. That’s a 19th century idea and we are trying to transition into the 21st century, and we are going to do it with multi-ethnic states.” – General Wesley Clark.
ei keegi
12. jaan. 2022 11:03
P. S. kui nüüd Andrei postitust vaadata, siis kas selline hinnang, põhjustatud arvatavasti neist eespool mainitud jäärapäistest seisukohtadest, et tee teid murelikuks?
ei keegi
12. jaan. 2022 10:51
raudse eesriide vaimu esindavad ju Karise enda NATOst kopeeritud jäigad kokkupõrkekursi ideed: siitmaalt oleme meie ja sealtmaalt Venemaa, teistsugune kultuur ja tsivilisatsioon; Soome riigijuhid olid omal ajal targemad – Paasikivi-Kekkoneni liini neutraalsus ja suhted nii Vene kui Läänega tagas neile heaolu, rahu ja eestlaste imetlevad pilgud; selline võiks (ideaalis muidugi) olla ka Ukraina; ja kuidas nende Minski kokkulepete täitmisega on?, Kadriorust selle kohta ei sõnagi, kuigi veel mõni aeg tagasi lõuati meedias sellest lausa iga päev; Ukraina vist ei täida neid, et nii äkki vait jäädi?, tuleks siis järgi aidata ja deeskaleerimist nõuda, Kadriorg!
Andrei
12. jaan. 2022 10:26
Te ei ole midagi väärt!!! Eesti riigi eesistujad.