"Kõik head või halvad asjad maailmas on kiiksuga inimeste tehtud."

Urmas Sõõrumaa, ärimees
alla 18-aastaste nakatumine tõusnud 70% Sümptomiteta koroonat põdenud lapsed haigestuvad raskelt nädalaid hiljem (2)
13. jaanuar 2022

“Lapsi ei ohusta vaid koroonaviirusesse nakatumine,” ütles lastearst Ülle Uustalu, kelle sõnul võib Covidi läbi põdeda kergelt, kuid selle järel on just lastele suureks ohuks MIS-C ehk multisüsteemne põletikureaktsioon. Tallinnas on 5-11aastaseid vaktsineerituid vaid 3,5%.

“See on Covidi-spetsiifiline, teiste haigustega –  näiteks gripiga – seda ei teki,” rääkis Uustalu.

Koroona on haigus mis võib ka lapsi tabada raskelt ja neilt isegi elu võtta. Täna on Tallinna lastehaiglas covidiga neli last. Paljudele on ootamatu, et ka lapsed põevad koroonat väga raskelt ja haigus võib neile põhjustada tõsiseid terviseprobleeme. MIS-C’d on Eestis põdenud 24 last, umbes pooled neist vajavad intensiivravi.

Tallinna lastehaiglast teatati üleeile kahjuks 7-aastase poisi surmast, 2021. aasta kevadel suri koroonasse 11-aastane laps. Covid levib noorte seas jõudsalt, viimase nädala seisuga on alla 18-aastaste nakatumine tõusnud 70%.

“Raskeim tüsistus laste puhul on sümptomiteta või kerge koroonapõdemise järel 2-6 nädala jooksul tekkiv MIS-C sündroom, mille puhul immuunsüsteem reageerib üle,” rääkis Uustalu. “Haigus kahjustab eelkõige südant ja võib ka surmaga lõppeda.”

Haigestumine on väga sõltuv Covid-19 viiruse leviku ulatusest. Mida rohkem nakkust, seda rohkem haigeid. MIS-C sündroomi haigestunud Eesti laste keskmine vanus oli kuus aastat, neist enamus poisse. Kõik nad vajasid haiglaravi ja kõigil tekkis haigusfaasi eri astmes südamekahjustus.

MIS-C sündroomi iseloomustab dr Uustalu sõnul kõrge palavik, põletikunäitajate tõus veres ning eri elundsüsteemide haaratus, kaebusteks kõhuvalu, oksendamine, kõhulahtisus, hingeldus, nahalööve, närvisüsteemi nähud, maksa- ja neerunäitajate muutused, lisaks muutused verehüübimise

Võimalikke tüsistusi on mitmeid

Haiglaravi vajajate hulgas on suhteliselt palju väikelapsi – näiteks Tallinna lastehaigla noorimad patsiendid on olnud kõigest 12-päevased. “Imikute nakatajaks on tavaliselt pereliikmed, kuid lasteaialapsed võivad saada nakkuse ka lasteaiast,” selgitas Uustalu. “Nakatumisi esines isegi sünnil ja sünniperioodil, kui ema on sünnitusel Covid-positiivne.”

Koroonahaigust mõjutada võiva kaasuvaga haigusega lapsi oli dr Uustalu sõnul umbes veerand haiglaravi vajavatest lastest. “See hõlmas lapsi, kes põdesid mõnd riskihaigust, mis soodustab koroonaviiruse rasket põdemist või sellesse hõlpsamalt haigestumist,” täpsustas lastearst.
Imikutel olid haiguse põhikaebusteks nohu, palavik, rahutus ja isutus. Väikelapsi kimbutasid palavik ja köha. Alg- ja põhikoolilastel oli enamasti palavik, kuid lisaks nohule ja köhale lisandusid ka oksendamine ja kõhulahtisus.

Üle 15-aastastel esinesid Covid-19 nakkusel tüüpilisemate sümptomitena äärmine väsimus, palavik, köha, aga ka hingamisraskused. Kopsupõletik oli 7,5%-l haiglasse võetud lastest, kuid vaid paar last vajasid lisahapnikku ja ravi intensiivraviosakonnas.

Haiguse levik muutub laialdasemaks

Uustalu prognoosis, et levik muutub laialdaseks, kuna lapsed on suures osas vaktsineerimata.

Terviseameti nakkushaiguste osakonna juhataja Hanna Sepp ütles, et vaktsineerimise tempo võiks hoogsam olla. “Siinkohal ongi oluline rõhutada, et nagu näeme, siis ka omikroniga kulgeb vaktsineeritud haigetel haigus kergemini,” rääkis ta.

Nii dr Uustalu kui ka Sepp soovitavad lapsed vaktsineerida. Laste kaitsel viiruse eest on oluline ka ülejäänud pere vaktsineerimine ning ka maski kandmine, distantsi hoidmine ja hea kätehügieen. Lapsed ja teismelised saavad nakkuse enamasti külge pere või tuttavate ringis.

Novembri algusest jõuludeni kehtinud statistika andmetel vähendab vaktsineerimine alla 19-aastaste haiglasse sattumise võimalust 46,3 korda. Tallinnas on 5-11aastaseid vaktsineeritud 3,5% ja 12-17 vanuserühmas 50,7%.

Koroonaennetuspunktid töötavad Vabaduse väljakul, Lindakivi kultuurikeskuses, Kristiine keskuses ja Haabersti Rimis. Jätkub ka kodusvaktsineerimise teenus, kuhu saab aega broneerida telefonil 677 8448.

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Unt
15. jaan. 2022 01:21
Haige ila
Vihane
15. jaan. 2022 00:57
Kohutav, kuidas aetakse propagandat et lapsi süstla otsa saada 😢

Seotud artiklid