"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
Moskva: lähiajal uuteks läbirääkimisteks alust ei ole (0)
13. jaanuar 2022
Vene asevälisminister Sergei Rjabkov. Foto: Scanpix

Moskvas ei nähta lähiajal alust uueks kõnelustevooruks USA-ga, kuna senistel läbirääkimistel julgeolekutagatiste üle edu ei ole saavutatud, ütles neljapäeval Vene asevälisminister Sergei Rjabkov.

Ta süüdistas lääne kolleege, et neil puudub “paindlikkus” pidada läbirääkimisi “tõsiste teemade üle”, vahendab BNS.

USA ja nende NATO liitlased pidasid sel nädalal kõnelusi Venemaaga, et leevendada pingeid Ukraina pärast, mille piirile on kogunenud kümned tuhanded Vene sõdurid.

Kaks läbirääkimiste vooru, esmaspäeval Genfis ja kolmapäeval Brüsselis, ei toonud läbimurret.

Tema väitel tahab USA käivitada Venemaaga läbirääkimised julgeolekuteemade fragmentide üle, jätkates samal ajal lähenemist Moskvale sõjalises ja geopoliitilises mõttes.

“Ameeriklased tahavad käivitada meiega läbirääkimised mingite julgeolekuolukorra fragmentide üle ja lasta sellega Venemaa seisukohast aur välja, rõhk alla, vähendada pinget ja seejuures varjudes läbirääkimiste taha nende fragmentide üle jätkata sõjalises ja geopoliitilises mõttes üha uute alade omaks võtmist, lähenedes Moskvale, kui asju oma nimedega nimetada” ütles aseminister usutluses venekeelsele kanalile RTVI.

“Taganeda ei ole meil kuhugi, selja taga on Moskva,” deklareeris Rjabkov.

“Ma ei näe põhjust lähipäevil maha istuda, uuesti kokku saada ja samu arutelusid alustada,” ütles aseminister. “Teeme ettepaneku liikuda artikkelhaaval mööda teksti, töötada selle kallal, et viia need tasemele, kus need oleks allakirjutamisküpsed,” seletas ta.

“Tänase seisuga pole see võimalik, sest nende tekstide võtmeelementides ütlevad USA ja nende liitlased meile “ei”. Aga seal, kus nad ütlevad, “jah, arutagem seda” märgime meie omakorda, et kogu nende teemade tähtsuse ja tõsiduse juures on need …. NATO laienemise suhtes teisejärgulised. Vaat ongi teataval määral ummik või lähenemiste erinevus,” ütles aseminister.

“Laias laastus vajame vastaspoolelt vastust mitte lihtsalt kommentaaride või suuliste avaldustena, vaid midagi diplomaatide jaoks harjumuspärasemat: ütleme mingeid tekste, mingeid paberile pandud kommentaare. Vaat kui ametivennad lähevad seda teed, aitab see meil otsustada vormiliste läbirääkimiste jätkamise ja sellise töö kasuks, mis, kui me tahame tegelikult kokku leppida, on praegusel juhul lihtsalt hädavajalik,” rääkis Rjabkov.

Küsimusele, kas on lootust, et õnnestub kokku leppida, vastas Rjabkov: “Lootus sureb alati viimasena. Kuid antud juhul pigem puudub kindlus, et see võimalik on, kuid kõik on meie võimuses. Peab järjekindlalt taotlema liikumist õiges suunas, vajalikku arengut läänes. Sellega me tegeleme.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.